Home Geopolitika Putin želi suradnju s SAD-om protiv terorizma

Putin želi suradnju s SAD-om protiv terorizma

by Agencije

Rusija je spremna razvijati odnose s novom američkom administracijom i nada se da će dvije zemlje udružiti napore u borbi protiv globalnog terorizma, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju ruskom parlamentu.

“Spremni smo surađivati s novom američkom administracijom. Važno je normalizirati i početi razvijati odnose na ravnopravnoj i uzajamno korisnoj osnovi”, rekao je Putin u svom govoru o stanju nacije pred oba doma parlamenta, a prenijele su ruske novinske agencije. “Nadamo se da ćemo udružiti napore sa SAD-om u borbi protiv stvarne a ne izmišljene prijetnje – globalnog terorizma”, kazao je.

Naglasio je da će se Rusija zauzimati za svoje interese, ali da nema nema namjeru upuštati se ni u kakve geopolitičke sukobe. “Ne tražimo i nikada nismo tražili neprijatelje. Potrebni su nam prijatelji”, izjavio je Putin pritom istaknuvši da neće tolerirati nikakve pokušaje da se našteti ruskim interesima.

Međutim, ipak je rekao kako je Rusija spremna sudjelovati u rješavanju globalnih kriza kada to bude neophodno. “Iskreno smo spremni sudjelovati u rješavanju globalnih i regionalnih problema gdje je naš angažman primjeren, neophodan i tražen”, kazao je ruski čelnik.

Pо njegovim riječima, suradnja Rusije i Sjedinjenih Država u rješavanju globalnih i regionalnih problema u interesu je cijelog svijeta. “Mi imamo zajedničku odgovornost za jamčenje međunarodne sigurnosti i stabilnosti”, istaknuo je.

Također je rekao da Rusija rješava razvojne zadaće u teškim uvjetima, ali da je njezin narod dokazao da je sposoban obraniti neovisan smjer svoje zemlje. “Mi moramo sve te zadaće rješavati u teškim, neobičnim okolnostima, kao što to često biva u našoj povijesti. Međutim, ruski narod je još jednom uvjerljivo dokazao da je sposoban odgovoriti na teške izazove, braniti i štititi nacionalne interese, suverenitet i neovisan smjer zemlje”, naglasio je ruski predsjednik.

Related Posts