Putin želi potpunu kontrolu nad obavještajnom službom?

Do predsjedničkih izbora 2018. godine Kremlj će provesti opsežnu, skupu i zahtjevnu reformu specijalnih i obavještajnih službi, kojoj je cilj stvoriti jednu efikasnu sigurnosnu megastrukturu, sličnu onoj koja je u liku KGB-a postojala u vrijeme SSSR-a, piše utjecajni moskovski Komersant.

Stvara se Ministarstvo državne sigurnosti (Ministerstvo gosudarstvenoj bezopasnosti) koje bi trebalo obavljati poslove što su ih dosad odrađivale brojne sigurnosno-obavještajne agencije, piše Vlado Vurušić.

Osim toga, nova sigurnosna struktura bila bi pod lakšim nadzorom Kremlja pa neki smatraju kako je i cilj reforme, koja mora završiti do predsjedničkih izbora, usmjeren na osiguravanje današnje političke strukture i onemogućavanje bilo kakvih buntova i prosvjeda koji mogu ugroziti sadašnju političku elitu.

I moćni FSB, koji se smatrao svojevrsnim postsovjetskim nasljednikom KGB-a, bit će podređen moćnome Ministarstvu sigurnosti. No, glavni zahvat je spajanje u MDS Federalne službe zaštite (FSO), koja se bavi osiguranjem državnih institucija i visokih državnih dužnosnika, te Inozemne obavještajne službe (SVR), ali i pripajanje, odnosno vraćanje Istražnog komiteta (SKR) pod nadležnost Državnog tužiteljstva kojemu se pripaja i Vojno tužiteljstvo koje je dosad bilo autonomno. Iz FSO-a će se izdvojiti Služba za zaštitu i sigurnost predsjednika Rusije koja će djelovati kao zasebna jedinica u sklopu ruske sigurnosne zajednice.

Istodobno se ukida i Ministarstvo za izvanredne situacije, čije će se nadležnosti rasporediti između ministarstava obrane i unutarnjih poslova. Jedan od razloga za ovakvu strukturnu reformu, koja će prema procjenama ruskih medija stajati više od 300 milijuna dolara, jest i borba protiv korupcije unutar sigurnosno-obavještajnog sustava, koja je uzela maha. Nedavno su tako privedeni i neki visoki dužnosnici Istražnog komiteta koji su bili na “platnoj listi” ruske mafije. Zbog tog će skandala na počasnu dužnost, kako piše moskovski tjednik koji se bavi sigurnosnom tematikom Argumenti i fakti, biti premješten dosadašnji šef Istražne komisije i jedan od najbližih Putinovih suradnika Aleksandar Bastirkin. Upravio zato će neke “jake pravosudne istrage”, pogotovo one vezane za korupciju, organizirani kriminal i financijske malverzacije u državnim strukturama, biti u nadležnosti Ministarstva sigurnosti, a ne državnog tužiteljstva. MDS će, navodi Komersant, voditi istrage od nacionalnog interesa. Osim toga, omogućit će mu se da nadzire i kontrolira i sve ostale istrage koje provodi Državno tužiteljstvo te u svakom trenutku može od njih preuzeti slučaj ako zaključi da je od “nacionalnog interesa”.

Prva mjera sigurnosne reforme je rasformiranje dviju jakih saveznih službi – za imigrante (FMS) te za kontrolu trgovine drogom – koje postaju tek uprave unutar novoga ministarstva.Pod novom sigurnosnom kapom bit će i glavne obavještajne agencije koje se bave špijunažom i kontrašpijunažom, kontrolom nad obavještajnom mrežom u inozemstvu. U djelokrug rada ulazi i informatička zaštita podataka od državne važnosti. Ministarstvo će se baviti i protudržavnim aktivnostima koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost, što mnogi iščitavaju kao upravu koja će se baviti onemogućavanjem antikremaljskih, odnosno antiputinovskih “aktivnosti”. – Oni na vrhu shvatili su da je sustav nacionalne sigurnosti danas previše razdrobljen, skup i neefikasan – ističe Perendžijev koji smatra da su sve te sigurnosno-obavještajne službe bile usmjerene na predsjednika Vladimira Putina, čekajući samo naredbe od njega, odnosno doživljavalo ga se kao koordinatora cijele te zajednice, donosi Jutarnji list.

 

You may also like

0 comments