Putin zapovijedio povlačenje iz Sirije

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priopćio da je oružanim snagama dao naputak da počnu s povlačenjem iz Sirije, pet mjeseci nakon naredbe o pokretanju vojne operacije u cilju potpore ruskom savezniku, sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Putin je na sastanku u Kremlju s ministrima obrane i vanjskih poslova kazao da su ruske vojne snage u Siriji uvelike ispunile svoje ciljeve te je odlučio pojačati napore svoje diplomacije glede postizanja mirovnog sporazuma. No, dao je do znanja da će Moskva zadržati vojnu nazočnost. Nije naveo krajnji rok za završetak vojnog povlačenja već je dodao da će ruske snage ostati u luci Tartus i zračnoj bazi Hmeymin u sirijskoj pokrajini Latakiji.

Sve politčke implikacije Putinove odluke su zasad nejasne. Tako se ne zna hoće li Rusija prekinuti zračne napade, no sigurno je da će zadržati sposobnost da ih izvodi iz pokrajine Latakije odakle je kretala većina ruskih zrakoplova. Putin je telefonski izvijestio Asada o ruskoj odluci koja je objavljena na dan kada su u Ženevi nastavljeni pregovori pod okriljem UN-a između zaraćenih strana.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin i Asad nisu razgovarali o političkoj budućnosti sirijskog predsjednika. “Učinkovito djelovanje naše vojske stvorilo je uvjete za početak mirovnog procesa”, istaknuo je Putin na sastanku s najbližim suradnicima. “Uz pomoć ruske vojske, sirijske oružane snage i patriotske sirijske snage uspjele su ostvariti veliki preokret u borbi protiv međunarodnog terorizma i preuzeti inicijativu u svim aspektima”, istaknuo je ruski predsjednik.

Putin je naredio intenziviranje ruskih diplomatskih napora kako bi se postogao mirovni sporazum za okončajne građanskog rata u Siriji, koji je ušao u petu godinu i u kojem su ubijene tisuće, a raseljeni milijuni ljudi od kojih mnogi traže utočište u Europi. Ured sirijskog predsjednika oglasio se priopćenjem i potvrdio da je odluka o povlačenju u skladu s “nastavkom primirja i stanjem na terenu”.

You may also like