Putin voljan restrukturirati dug Ukrajini

Vladimir Putin je u ponedjeljak izjavio da je spreman restrukturirati ukrajinski dug u iznosu od tri milijarde dolara koji je povod razmirice između dviju zemalja, ali ne i djelomično ga otpisati, što želi Kijev.

“Voljni smo ništa ne dirati ove godine i sljedeće godine primiti milijardu dolara te isto toliko 2017. i 2018.”, rekao je ruski predsjednik na završetku susreta na vrhu G20 u Antalyji, tražeći usto “jamstva američke vlade, Europske unije ili neke međunarodne financijske ustanove”.

Čelnici 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta, okupljeni na summitu u Turskoj, nisu uspjeli pronaći zajednički nazivnik po pitanju problema vezanih uz klimatske promjene, izvješćuje u ponedjeljak dpa i ocjenjuje da je taj neuspjeh moguća najava poteškoća i prepreka na summitu o klimi koji se krajem mjeseca otvara u Parizu.

Svjetski čelnici pokušavaju pronaći zajedničku platformu za globalni sporazum o klimi kojim bi se porast temperature prouzročen emisijom stakleničkih plinova ograničio u skoroj budućnosti na manje od dva stupnja Celzija. Skup G20 u Ankari bio je posljednja šansa čelnicima za direktne razgovore o važnim ekološkim pitanjima uoči summita o klimi koji se održava pod okriljem Ujedinjenih naroda (COP21). Razgovori izaslanstava su, tvrde europski izvori, bili “dugi i teški” i trajali su do nedjelje kasno u noć bez ikakvog značajnog pomaka, a da bi se nastavili sljedeće jutro. “U jednom trenutku sam pomislio da ne živimo svi na istom planetu”, izjavio je visoki dužnosnik EU-a koji je želio ostati anoniman.

U kompromisnoj izjavi, čelnici G20 su potvrdili svoju obvezu prema cilju ograničavanja porasta temperature do 2 stupnja Celzija, a taj je element bio izostavljen iz ranije verzije teksta. Izrazili su želju da se u Parizu usvoji pravno obvezujući sporazum. Jedan od kamena spoticanja, koji nije uspio ući u završni tekst, je bio zahtjev Francuske i EU-a za redovitim praćenjem napretka glede dugoročnih ciljeva, no to je naišlo na otpor drugih zemalja, prvenstveno Saudijske Arabije i Indije.

You may also like