Home Geopolitika Putin utvrdio novu koncepciju vanjske politike

Putin utvrdio novu koncepciju vanjske politike

by Agencije

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je novu koncepciju vanjske politike zemlje, a odgovarajući ukaz i tekst koncepcije objavljeni su na službenim stranicama portala za pravne informacije.

U dokumentu se pažnja obraća na široki spektar pitanja, uključujući i odnose sa SAD-om i NATO-om, situaciju u Siriji, smanjenje naoružanja i razvoj odnosa između Rusije i drugih zemalja. Rusija svojim prioritetom smatra jačanje međunarodnog prava, stoji u dokumentu. Moskva se strogo pridržava obveza u sferi kontrole naoružanja i isto očekuje od svojih partnera. U koncepciji se naglašava da je Rusija spremna na daljnju raspravu o postupnom smanjenju nuklearnih potencijala i da se zalaže za jačanje režima neširenja nuklearnog oružja. Moskva se također zalaže za sporazum o sprečavanju utrke u naoružanju u svemiru.

Dodaje se da opasnost od ratova, između ostalog i nuklearnih, nije visoka, iako su u porastu rizici od uvlačenja pojedinih zemalja u regionalne sukobe. Posebna pozornost u dokumentu je posvećena odnosima s NATO-om i SAD-om. Rusija ima negativan stav prema širenju NATO-a, približavanju infrastrukture saveza ruskim granicama i jačanju vojnih aktivnosti saveza. Dodaje se i da Rusija stvaranje globalnog američkog proturaketnog sustava promatra kao prijetnju i zadržava pravo poduzmanja adekvatnih mjera. Uz to, Moskva veliku važnost pridaje provedbi sporazuma s Washingtonom o smanjenju strateškog naoružanja i očekuje da će se SAD u svojem djelovanju na svjetskoj pozornici strogo pridržavati normi međunarodnog prava.

Rusija je zainteresirana za izgradnju obostrano korisnih odnosa sa Sjedinjenim Državama, uzimajući u obzir posebnu odgovornost dviju država za međunarodnu sigurnost, stoji u koncepciji. Pritom Moskva neće prihvatiti pokušaje pritiska iz Washingtona, te zadržava pravo da čvrsto odgovori na neprijateljske akcije.

Što se tiče Sirije, Rusija se zalaže za rješenje situacije u Siriji, jedinstvo, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost zemlje. Glavni smjer u borbi protiv terorizma treba biti formiranje široke međunarodne koalicije.  Navodi se da je borba za dominaciju u svijetu trend suvremenog svjetskog razvoja. Naglašava se da ne postoji alternativa UN-u kao centru za reguliranje međunarodnih odnosa. U koncepciji se navodi da će Rusija sudjelovati u usavršavanju mehanizama za provedbu sankcija UN-a.

Odvojeno se dodaje da će Rusija koristiti nove tehnologije kako bi ojačala poziciju ruskih medija u svijetu, ali i zaštitila vlastitu informativnu sigurnost. Što se tiče Arktika, u koncepciji se navodi da će Rusija raditi na tome da se njezino prisustvo u toj zoni proširi, te da će se čvrsto suprotstavljati bilo kakvim pokušajima da se u nju ubace elementi konfrontacije i vojnog suprotstavljanja, prenosi RIA Novosti.

Related Posts