Home Geopolitika Putin u posjetu Japanu

Putin u posjetu Japanu

by Petra Rajković

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u četvrtak u dvodnevni posjet Japanu kako bi s premijerom Shinzom Abeom pokušao postići napredak glede teritorijalnog spora koji blokira potpisivanje mirovnog sporazuma između dvije zemlje kojim bi se formalno okončao Drugi svjetski rat.

Putin je na početku sastanka u Nagatu na jugozapadu Japana zahvalio Abeu na njegovim naporima zahvaljujući kojima je došlo do pomaka u bilateralnim odnosima i izrazio je nadu da će njegov dvodnevni posjet Japanu pridonijeti razvitku rusko-japanskih veza.

“Zahvaljujući vašim naporima događa se određeni pomak u razvoju rusko-japanskih odnosa. Ja i moji kolege očekujemo da će naši sastanci danas i sutra značajno pridonijeti razvitku rusko-japanskih veza”, kazao je.

Veze Moskve i Tokija kvari svađa zbog četiriju Kurilskih otoka koje je Sovjetski Savez okupirao potkraj Drugog svjetskog rata. Japan polaže pravo na te otoke, pa dvije zemlje zbog tog spora još nisu potpisale mirovni ugovor.

Pregovori o četirima vulkanskim otocima koje Japan zove Sjeverni teritorij, na mrtvoj su točki nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u ožujku 2014. koju su osudili i Tokio i Zapad.

Zadnjih mjeseci Rusija je znatno razvila vojna postrojenja na dva od četiriju osporavanih otoka te rasporedila obalne sustave obrane i dronove, izazvavši ljutnju Tokija.

Ističući “napore naših čelnika u pronalaženju rješenja prihvatljiva za obje strane”, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov priznao je nakon nedavnog susreta s japanskim kolegom Fumiom Kishidom, da “nije jednostavno pomiriti stajališta”.

Putin tijekom svog posjeta želi pružiti novi poticaj bilateralnoj gospodarskoj suradnji i očekuje se sklapanje niza sporazuma na područjima od medicinske tehnologije do energetike.

Ovo je prvi posjet ruskog predsjednika Japanu nakon 11 godina.

(Agencije)

Related Posts