Putin u posjetu Iranu

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u ponedjeljak u Teheran gdje bi trebao razgovarati o sukobu u Siriji s iranskim vrhovnim vođom Alijem Hameneijem prije sudjelovanja na summitu zemalja izvoznica plina, objavila je službena agencija Irna.

Putin bi trebao doći direktno u rezidenciju ajatolaha Hameneija s kojim bi trebao razgovarati o međunarodnim pitanjima, posebice Siriji gdje su Iran i Rusija angažirani na strani režima Bašara al-Asada protiv pobunjenika i džihadista. Ajatolah Hamenei najviši je politički i vjerski autoritet u Iranu ali i vrhovni vojni vođa. Dvojica čelnika susrela su se već 2007.

Nakon razgovora, Putin će se uputiti na summit zemalja izvoznica plina na kojem će sudjelovati još osam predsjednika i šefova vlada. Među njima su venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro, bolivijski Evo Morales, nigerijski Muhammadu Buhari te predsjednik Ekvatorijalne Gvineje Obiang Nguema.

Rusija je intervenirala 30. rujna u sukobu zračnom kampanjom protiv pobunjeničkih i džihadističkih skupina kako bi pomogla snagama predsjednika Bašara al-Asada koje su bile u lošem položaju.

You may also like