Putin: Rusija neće tolerirati napade na svoje zrakoplove

Rusija neće tolerirati napade poput današnjeg na njezin vojni zrakoplov koji je srušila raketa ‘zrak-zrak’, ispaljena iz turskog vojnog aviona F-16, dok je bio na visini od 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometara od turske granice, izjavio je u utorak u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuvši da ruski zrakoplov i piloti nisu predstavljali prijetnju Turskoj.

“Razumijem da svaka zemlja ima svoje vlastite regionalne interese i uvijek smo to poštovali. Međutim, nikada nećemo tolerirati zločine kakav je ovaj današnji”, naglasio je ruski predsjednik na sastanku s jordanskim kraljem Abdulahom II., a prenose ruski mediji. “Naš avion srušen je nad Sirijom raketom ‘zrak-zrak’ ispaljenom iz turskog zrakoplova F-16. Pao je na teritorij Sirije, četiri kilometra od granice s Turskom. U vrijeme kada je na njega izvršen napad bio je u zraku na 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometra od turskog teritorija. U svakom slučaju naši piloti i naš avion nisu bili prijetnja Turskoj. To je očito. Oni su provodili operaciju protiv Islamske države”, istaknuo je Putin.

Po njegovim riječima, ruski avion letio je nad sjevernom Latakijom gdje su koncentrirani militanti koji dolaze iz Rusije. Istaknuo je da je rušenje ruskog borbenog zrakoplova zabijanje “noža u leđa Rusije” koje bi moglo imati ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose.  Za rušenje zrakoplova Suhoja-24 optužio je “suučesnike terorista”.  “Današnji gubitak povezan je sa zabijanjem noža u naša leđa koje su izvršili suučesnici terorista. Ne mogu drukčije okarakterizirati ono što se danas dogodilo”, kazao je.

Kako je dalje rekao, Rusija je već dugo upoznata s isporukom nafte Turskoj sa sirijskog teritorija koji su zauzeli teroristi. “Sada smo dobili nož u leđa: napade na naše avione koji se bore protiv terorizma”, kazao je. Također je rekao da je Turska napala ruski Su-24 unatoč tome “što smo mi potpisali sporazume s američkim partnerima o sprječavanju incidenata u zraku, a Turska je, kao što je poznato, među zemljama koje su proglasile borbu protiv terorizma unutar koalicije predvođene SAD-om”. Kazao je da kontakti Turske s članicama NATO-a nakon napada na ruski avion izgledaju kao pokušaj da Savez posluži teroristima.

Umjesto da su odmah uspostavili kontakt s Rusijom nakon incidenta, rekao je ruski predsjednik, oni su pozvali partnere u NATO-u na razgovore o tom pitanju. “To izgleda kao da smom mi srušili turski avion, a ne obratno”, kazao je. “Znači li to da oni žele da NATO posluži Islamskoj državi?” Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 koji je bio u borbenoj misiji prema Siriji zbog navodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao deset upozorenja.  Turski vojni ataše pozvan je u utorak na razgovor u rusko ministarstvo obrane u svezi s incidentom.

You may also like