Putin ratificirao osnivanje banke sa zemljama BRICS-a, Sber banka prodaje akvizicije u Europi

Moskva – Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma o Novoj razvojnoj banci BRICS-a, koji je usvojen 2014. u brazilskom gradu Fortaleza.

Razvojna banka BRICS-a bit će jedna od najvećih međunarodnih razvojnih institucija s kapitalom od 100 milijardi dolara. Ona će financirati infrastrukturne projekte u članicama BRICS-a i u zemljama u razvoju, prenosi RIA Novosti. Prvi predsjednik banke trebao bi biti predstavnik Indije, prvi predsjednik odbora direktora predstavnik Brazila, a predsjednik upravnog odbora predstavnik Rusije. Sjedište banke će se nalaziti u Šangaju, koji će osigurati ured i potrebnu opremu. Sporazum je otvoren za priključivanje novih članica, među kojima mogu biti razvijene zemlje i zemlje u razvoju.

Državna Duma RF ratificirala je sporazum 20. veljače.

Do 1. srpnja 2015. trebale bi biti određene kćer-banke za prodaju, a do sredine ožujka prijedlozi za skraćivanje troškova tih banaka, uključujući i osoblje i nekretnine, stoji u projektu. To zapravo znači da će državna banka smanjiti financiranje europskih ”kćeri” i čekat će da one vrate sredstva, koja su im dana na raspologanje prijašnjih godina.

Sberbank radi u devet država Europe: Sberbank Europe AG upravlja kćer-bankama u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Njemačkoj i u Ukrajini. Predstavnik Sberbanka je kao odgovor na pitanje Vedemosti izjavio samo da banka usavršava poslovni model u Europi, kako bi stvorili stabilnu, rentabilnu i financijski neovisnu bankarsku grupu. Odbio je komentirati koliko je novaca i za koji rok dobio Sberbank Europe.  

Europske kćeri banke VTB počele su privlačiti maloprodajne depozite u Europi od 2011. Nakon što su predložile Europljanima stope više nego što su kod konkurenata, ”kćeri” VTB-a su u prvih nekoliko godina privukle preko internetskih banaka od europskih ulagatelja više od 2 milijarde eura.

Prema ocjenama rejting agencije Fitch, Sberbank je morao financirati Sberbank Europe s 1, 4 milijarde eura prema stanju za III. kvartal 2013. Ta se brojka otad gotovo nije mijenjala, ukazuje jedan od partnera banke.

Čovjek, koji je blizak upravi Sberbanka, potvrdio je planove: ove godine banke si moraju samostalno osiguravati likvidnost, uključujući na račun privlačenja maloprodajnih depozita. Prema njegovim riječima, banke su već same naučile privlačiti novac, količina depozita osobnih lica u kćer-bankama Europe zajedno iznosi sad oko 250 milijardi rubalja (3, 6 milijarde eura prema tečaju za 4. ožujak).

Zbog sankcija Zapada Sberbank ima ograničen pristup međunarodnim tržištima kapitala (s rokom duljim od 30 dana) i mogućnost financiranja u valuti. Međutim, državna banka može ih u potpunosti zamijeniti njihovim klijentskim depozitima, govori Andrej Klapko, analitičar Gazpromban Sberbank bi isto mogao prodati neke od svojih kćer-kompanija, smatra sugovornik novina Vedomosti. Krajem veljače češke novine Lidovky priopćile su, pozivajući se na svoje izvore, da je Sberbank spreman prodati svoje kćer-banke u Slovačkoj i Mađarskoj. Iz podataka na stranicama Sberbanka u Njemačkoj (privlači depozite od svibnja 2014.) slijedi da on trenutno nudi hitan depozit za 36 mjeseci uz 2,2% kamata. U Češkoj Sberbank nudi godišnju stopu do 1,23%. Ponude zapadnih banaka su dosta skromnije. Recimo, Commerzbank nudi hitan depozit na jednu godinu za samo 0,15%.