Putin prvi čestitao Trumpu, evo njegove poruke

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prvi je strani državnik koji je Trumpu čestitao pobjedu na izborima, piše RT.

Vladimir Putin je uvjeren da će se dijalog Moskve i Washingtona odvijati u interesima i Rusije i SAD-a. Izrazio je nadu da će se rusko-američki zajedničkim naporima obje strane izvući iz aktualne krize.

Putin je u poruci kazao i da se nada da će potaknuti rješavanje gorućih pitanja koja se tiču međunarodnih odnosa, kao i dobivanje efektivnih odgovora za izazove globalne sigurnosti, prenose Ria Novosti.

“Izgradnja konstruktivnoga dijaloga između Moskve i Washingtona, utemeljena na principima jednakosti, međusobnoga poštovanja i stajališta obiju zemalja u interesu je naših naroda, kao i cijele međunarodne zajednice”, napisao je Putin u svojoj poruci.

I Jean Claude Juncker, šef Europske komisije, čestitao je Trumpu.

“Strateško partnerstvo između EU i SAD-a ukorijenjeno je u našim zajedničkim vrijednostima slobode, ljudskih prava i vjerovanju u tržišnu ekonomiju. Godinama, EU i SAD su zajedno radili na osiguravanju mira i prosperiteta za naše građane i ljude dijelom svijeta. Danas je važnije nego ikad ojačati naše transatlantske odnoe”, kazao je, pozivajući na suradnju na suočavanju s izazovima poput “Da’esha, prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, klimatskih promjena i migracija”, prenosi N1.

Na pobjedi je Trumpu čestitao i mađarski premijer Viktor Orban. “Kako dobre vijesti. Demokracija je još živa”, napisao je Orban na svojoj Facebook stranici.

Europska unija nastavit će surađivati sa Sjedinjenim Državama nakon izbora republikanca Donalda Trumpa za predsjednika države, izjavila je u srijedu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

“Veze između EU-a i Sjedinjenih Država dublje su od bilo kakvih političkih promjena. Nastavit ćemo suradnju i ponovno otkrivati snagu Europe”, rekla je nakon objavljene informacije o Trumpovoj pobjedi.

Visoki dužnosnik konzervativne stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-demokratske unije Norbert Roettgen za Deutschlandfunk radio je izjavio kako njemačka vlada nije sigurna što će republikanac Trump napraviti ako pobijedi na izborima.

“Upravo shvaćamo da nemamo pojma što će ovaj američki predsjednik raditi ukoliko glas ljutnje uđe i prevlada u uredu najmoćnijeg čovjeka na svijetu”, kazao je Roettgen, dodavši i kako misli “da smo geopolitički u vrlo nesigurnoj situaciji”.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je za njemačku televiziju u srijedu je kazala da Trumpova neočekivana pobjeda na predsjedničkim izborima predstavlja “ogroman šok”. Za ARD je rekla: “Mislim da je Trump svjestan toga kako ovo nije bilo glasanje za njega, već protiv Washingtona, protiv establišmenta.”

Ured palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u srijedu je pozvao novoizabranog predsjednika da radi na uspostavljanju Palestinske države, uz mirovne napore s Izraelcima koji su već dugo u prekidu.

“Spremni smo na suradnju s novoizabranim predsjednikom koja će se temeljiti na rješenju o dvjema državama i o uspostavljanju palestinske države u njezinim granicama iz 1967.”, kazao je za AFP glasnogovornik ureda Nabil Abu Rudeina, misleći pritom na godinu kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu.

Na pobjedi je Trumpu čestitao i Nigel Farage, čelnik Britanske neovisne stranke (UKIP) koji je predvodio kampanju za izlazak Britanije iz Europske unije, a filipinski predsjednik Rodrigo Duterte novome je američkom predsjedniku uputio “srdačne čestitke”, dodavši da se raduje suradnji i još boljim odnosima između dviju zemalja koji će se temeljiti na obostranom poštovanju, dobrobiti i vjernosti demokratskim idealima i vladavini zakona”.

Japanski premijer Shinzo Abe je “najsrdačnije čestitao” Donaldu Trumpu na izbornoj pobjedi, dodavši kako su “Japan i Sjedinjene Države nepokolebljivi saveznici koje povezuju zajedničke vrijednosti poput slobode, demokracije, temeljnih ljudskih prava i vladavine zakona.”

You may also like