Američke vlasti su optužile Rusiju i proruske snage za zaoštravanje situacije na istoku Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak službeni predstavnik State Depratmenta John Kirby. „Nema nikakve sumnje da su ih [napade] izvršili Rusija i proruske snage “, izjavio je Kirby povodom napada koji su proteklog vikenda izvršeni u Donbasu, prenosi RIA Novosti. Predstavnik State Departmenta je isto tražio od Rusije i proruskih snaga da realiziraju obveze u okviru Minskog sporazuma.

Specijalna promatračka misija OESS-a je nakon promatranja naseljenih mjesta na teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike koja su bila izložena napadima posljednjih dana zaključila da su napadi u nizu slučajeva vršeni iz sistema plotunske paljbe „Grad“. U noći između subote i nedjelje Oružane snage Ukrajine su granatirale Donjeck, Gorlovku i Teljmanovo, kao i čitav niz naselja duž cijele linije razgraničenja. U napadima je poginulo pet osoba. U Donjecku su napadi izazvali ozbiljna razaranja.

Predsjednik Ukrajine Petar Porošenko iskritizirao je posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina “ukrajinskom Krimu”. “Dolazak Putina na ukrajinski Krim bez dogovora s ukrajinskom vlašću je nastavak scenarija ‘zaoštravanja situacije'”, navodi se u priopćenju na Twitter profilu predsjednika Ukrajine, prenosi Vzgljad. Predsjednik Rusije Vladimir Putin će u ponedjeljak, 17. kolovoza, u Krimu održati zasjedanje prezidija Državnog vijeća, na kojem će biti razmotreni prioriteti u razvoju domaćeg turizma. Porošenko je 1. kolovoza izjavio da ukrajinsko rukovodstvo planira razraditi akcijski plan za dodjeljivanje Krimu statusa nacionalno-teritorijalne autonomne oblasti u sastavu Ukrajine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je tijekom sastanka s predstavnicima nacionalnih civilnih organizacija Republike Krima izjavio kako smatra da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. “Smatram da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Mi ne radimo razliku”, izjavio je Putin, a prenosi Vzgljad. Oleg Kravčenko, voditelj nacionalno-kulturne autonomne organizacije Ukrajinaca Simferopolja, istaknuo je da je odluka o pripajanju Rusije bila svjestan izbor, između ostalog i Ukrajinaca.

Putin je također spomenuo pitanje Ukrajinaca u Rusiji, podsjećajući da je to treći narod po brojnosti poslije Rusa i Tatara. On je također skrenuo pozornost na to da se u Rusiji danas nalazi oko 3 milijuna državljana Ukrajine, pri čemu je većina njih u dobi za polazak u vojsku. “Jasno je zbog čega su došli u Rusiju”, istaknuo je Putin. Osim toga, mnogi dolaze i kako bi pronašli posao. “Mi to ne sprječavamo. Kao što znate, donosimo odluke koje treba maksimalno liberalizirati boravak građana Ukrajine na teritoriju Rusije”, podsjetio je Putin.

Gubici proizvođača prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori će zbog kontrasankcija koje je uvela Rusija pretrpjeti gubitke od najviše 60 tisuća eura, izjavio je ministar poljoprivrede ove zemlje Petar Ivanović. On je u intervjuu za televiziju Crne Gore priopćio da je prema rezultatima iz 2014. godine Crna Gora u Rusiju izvezla poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 2783 milijuna eura, od čega se 97,5% se odnosi na vino, a još 0,5% na druga alkoholna pića. “Preostala 2% čine gljive i mandarine. Vrijednost izvoza gljiva prošle godine je iznosila 39900 eura, a mandarina 16900 eura”, istaknuo je Ivanović.

Na pitanje da procjeni približne gubitke koje će poljoprivredni proizvođači pretrpjeti zbog ruskih kontrasankcija, ministar je odgovorio: “Pod uvjetom da su se poljoprivredni proizvođači dogovorili o istim obujmima izvoza kao prošle godine, to bi iznosilo 56 tisuća eura. Toliko će ukupno sankcije koštati poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori, prenosi RIA Novosti. Vlada Rusije je u četvrtak, 14. kolovoza, priopćila da je proširila embargo na uvoz prehrambenih proizvoda, koji je uveden kao uzvratna mjera na sankcije Zapada, na Albaniju, Crnu Goru, Island, Lihtenštajn i Ukrajinu.

Bugarske jedinice Ratne mornarice od SAD-a će dobiti tenkove i artiljerijsko oružje u okviru „Inicijative za očuvanje sigurnosti u Europi” (European Reassurance Initiative), piše Military Times, a prenosi RIA Novosti. Prema riječima predstavnika američkih marinaca u Europi kapetana Richarda Ulsha, u Bugarsku su poslana četiri borbena tenka Abrams, tri samohodna artiljerijska topa i šest oklopnih izviđačkih vozila.

Kako navodi izdanje, sljedećeg vikenda tehnika će biti razmještena na vojnom poligonu u bugarskom Novom Selu gdje se trenutno nalazi oko 160 vojnika američke mornarice. „Nova rotacija koja je objavljena u lipnju dio je ᾿Inicijative za očuvanje sigurnosti u Europi” i predstavlja prvu od tri isplanirane rotacije američkih marinaca u Bugarskoj ”, navodi izdanje. Prema pisanju The Fiscal Times 15. kolovoza Američke vlasti su odlučile da za odvraćanje „ruske agresije” u Centralnoj i Istočnoj Europi pošalju jurišne avione Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, za koje američko zrakoplovstvo već godinama traži da budu otpisani.

Related Posts