Putin priznao tešku situaciju u Ukrajini

Povodom Dana sigurnosti

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, rekao je da je situacija u regijama Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, koje su djelomično pod ruskom okupacijom, izuzetno teška.

“Želio bih posebno istaknuti jedinice sigurnosnih agencija koje su počele djelovati u novim regijama Rusije. Da, sada vam je teško, situacija u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u regijama Hersonu i Zaporožju je iznimno teško. Ali ljudi koji tamo žive nadaju se vama, vašoj zaštiti – građani Rusije”, rekao je u čestitki službenicima sigurnosti povodom njihova profesionalnog dana koji se obilježava 20. prosinca.

Putin je nazvao dužnošću tajnih službi učiniti sve kako bi osigurali maksimalnu sigurnost građana i zaštitili njihova prava i slobode. Također je obećao osigurati nove postrojbe sa suvremenom opremom i naoružanjem, kao i iskusnim osobljem.

Putin je također pozvao na jačanje rada sigurnosnih agencija u ključnim područjima usred pojave novih prijetnji i naredio specijalnim službama da drže pod stalnom kontrolom mjesta masovnog boravka građana, strateške objekte prometne i energetske infrastrukture.

“Od protuobavještajnih agencija, uključujući vojsku, sada se traži maksimalna pribranost, koncentracija snaga. Potrebno je strogo suzbijati akcije stranih specijalnih službi, brzo identificirati izdajnike, špijune i sabotere”, rekao je Putin.

Također je zatražio jačanje rada granične službe FSB-a, nazivajući granicu “najvažnijom, ključnom granicom za osiguranje sigurnosti zemlje”, koja mora biti pouzdano pokrivena.

Rusija je održala lažne referendume u dijelovima ukrajinskih teritorija koje drži pod okupacijom i sada te teritorije smatra sastavnim dijelom Ruske Federacije. Većina zemalja svijeta odbacila je ove rezultate referenduma.

Okupacijske ruske snage nemaju apsolutnu kontrolu niti nad jednom od četiri ukrajinske regije koje je ispitala Rusija, au razdoblju nakon referenduma izgubile su glavni grad regije Herson.

You may also like