Putin preuzima inicijativu u borbi s Islamskom državom

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je novu koaliciju u borbi protiv sunitske ekstremističke skupine Islamske države u nedjelju, dan uoči govora na Općoj skupštini UN-a, a Irak je potvrdio da će dijeliti obavještajne podatke s Rusijom, Iranom i Sirijom u borbi protiv IS-a, prenose agencije

“Predložili smo suradnju sa zemljama regije. Pokušavamo uspostaviti jedan koordinacijski okvir”, kazao je Putin u intervjuu za američku mrežu CBS emitiranom u nedjelju. Cilj je uspostava zajedničke platforme kao kolektivne akcije protiv terorista, rekao je ruski predsjednik, prenosi AFP. “Osobno sam o tome izvijestio” kraljevske kuće Saudijske Arabije i Jordana te SAD, dodao je Putin.

Glasnogovornik iračke vlade najavio je u nedjelju da će pojačati napore u obavještajnom radu između četiri država. “To je koordinacijsko povjerenstvo četiriju zemalja na području vojnog obavještavanja, a u svrhu razmjene i analize informacija”, rekao je Saad al-Hadithi, glasnogovornik vlade iračkog premijera Haidera Al-Abadija. Vojni diplomatski izvori u Moskvi kažu da bi bagdadski koordinacijski centar mogli na rotirajućoj bazi voditi dužnosnici četiriju zemalja, Iraka, Irana, Sirije i Rusije, počevši s Irakom, navodi ruska novinska agencija Interfax.

Povjerenstvo će se usredotočiti “na nadzor kretanja terorista” i “smanjenje njihovih kapaciteta”, rekao je al Hadithi. Rusija, koja je stari saveznik režima predsjednika Bašara al-Asada, uvelike je povećala svoju vojnu nazočnost na sjeveroistoku Sirije, rasporedivši trupe i borbene zrakoplove na jednom od uporišta al-Asada, a također je povećala isporuku oružja Damasku.

Ta je inicijativa pojačala zabrinutost Sjedinjenih Država i njihovih europskih saveznika. Kritičari su pozvali američkog predsjednika Baracka Obamu da bude odlučniji u pitanju Bliskog istoka, pogotovo Sirije, te drže da nedostatak američke jasne politike daje IS-u mogućnost širenja. Moskva bi se mogla “teoretski” priključiti američkoj koaliciji protiv Islamske države i Damaska i biti uključena u međunarodne napore da se pobijedi Islamska država ako bi vlada Bašara al-Asada u tome sudjelovala i ako bi se sve odvijalo uz mandat UN-a, prenijela je agencija Interfax. Sirijski sukob, koji je počeo kao pobuna protiv Asada, pretvorio se u građanski rat u kojem sudjeluje više frakcija, od vladinih snaga, pobunjene oporbe, IS-a i Kurda.

You may also like

0 comments