Putin presjekao rusku aferu konzultant

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je smijenio ministra gospodarstva Aleksandra Uljukajeva, optuženog za uzimanje mita kojemu je određen kućni pritvor, objavio je Kremlj, a javnost se pita što stoji u pozadini medijski eskponirane afere.

“Vladimir Putin objavio je ukaz kojim otpušta Uljukajeva”, rekao je Peskov i dodao da je predsjednik “izgubio povjerenje” u ministra.

Prema ranije objavljenom priopćenju u utorak, Uljukajev (60) je uhvaćen u primanju 2 milijuna dolara mita kako bi njegovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o Rosnjeftovoj kupnji Bašnjefta.

Po Reutersu, on je najviši ruski državni dužnosnik uhićen od raspada Sovjetskog Saveza. “Odlučan sam surađivati s istragom sve dok je moguće jer moj obraz ne može se oprati dok se ne otkrije istina”, rekao je Uljukajev na saslušanju.

“Rekao je da nije kriv. Kaže da je to provokacija”, izjavio je njegov branitelj koji se žalio što su njegovu klijentu odbijene svakodnevne šetnje.

Uljukajev mora ostati u kućnome pritvoru do 15. siječnja, a zabranjena mu je komunikacija s vanjskim svijetom, uporaba telefona i posjeti.

Prema istrazi, bivši ministar je tražeći dva milijuna od uprave Rosnjefta zaprijetio poluprivatnom naftnom divu “da će se koristiti svojim ovlastima i opstruirati” Rosnjeftu rad ako ne provede njegove naredbe.

Javnost i stručnjaci pitaju se je li u pozadini nove, medijski praćene afere, želja da se pokaže odlučnost u borbi protiv korupcije ili se radi o obračunu u Kremlju. Bivši oporbeni zastupnik Genadij Gudkov u toj aferi “vidi jačanje unutarnjih borba za utjecaj, za financijske tokove te za položaje”.

Na čelu Rosnjefta je Igor Sečin, blizak Vladimiru Putinu, čovjek jednako diskretan koliko utjecajan kojega smatraju vođom “silovika”, dužnosnika koji su nekad bili u tajnim službama kao primjerice Putin, ili u vojsci ili policiji. Aleksej Uljukajev bio je pristaša reforma liberalizacije i upozoravao je na “stagnaciju” ruske ekonomije.

Kao i velik dio vlade, javno se isprva protivio prodaji polovice kapitala Bašnjefta Rosnjeftu, a riječ je o najvećem preuzimanju ove godine kojim je ruska država trebala podebljati svoj proračun istanjen padom cijena nafte. No kada je Kremlj odobrio prodaju, on je trebao u listopadu provesti tu transakciju od 5 milijarda dolara.

Neki promatrači pitaju se što bi to moglo potaknuti Uljukajeva, ministra koji nema velikog utjecaja, da se upusti u obračun s tako moćnom tvrtkom. “Trebaš biti lud da prijetiš Rosnjeftu, mjesec dana nakon odobrene transakcije da bi iskamčio dva milijuna dolara od Igora Sečina, jednog od najutjecajnijih ljudi u zemlji”, rekao je Aleksandar Šokin, predsjednik Saveza industrijalaca i poduzetnika.

You may also like

0 comments