Putin pozvao Britaniju na zajedničku borbu protiv terorizma

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u ponedjeljak britanskg premijera Davida Camerona da zajednički krenu u borbu protiv terorizma te da se ojačaju veze Moskve i Londona. “Posljednji tragični događaji, posebno u Francuskoj, svjedoče da smo svi obvezni ujediniti se protiv zla, protiv terorizma”, rekao je Putin na marginama summita G20 u Antaliji u Turskoj. On je kazao da odnosi Rusije i Velike Britanije “ne prolaze kroz najbolje razdoblje u ovom trenutku”, ali da su dvije zemlje u prošlosti uspijevale surađivati na  raznim poljima.

Osnovni razlog spora Moskve i Londona su prijedlozi za rješavanje sirijske krize. Rusija podržava sirijske vlasti na čelu s Bašarom al Asadom, a Velika Britanija se zalaže za njegovo svrgavanje s vlasti. Britanski je dužnosnik kazao da su Putin i Cameron tijekom jednosatnog sastanka imali “konstruktivne razgovore”. Britanski premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak da su se napadi izvedeni u petak u Parizu “mogli dogoditi” u Velikoj Britaniji te da je u zemlji osujećeno “sedam” napada tijekom posljednjih šest mjeseci. “Naše sigurnosne i obavještajne službe spriječile su sedam napada u posljednjih šest mjeseci, iako su ti napadi bili manji”, rekao je Cameron za BBC Radio 4 dodajući da su se napadi izvedeni u Parizu “mogli dogoditi ovdje”. “Znali smo da postoje ćelije u Siriji koje radikaliziraju ljude u našim zemljama i koje mogu poslati ljude da izvrše napade”, kazao je britanski premijer koji sudjeluje na summitu G20 u Turskoj. “Možemo ojačati naše sigurnosne službe i mi ćemo to učiniti, možemo poduzeti mjere za sigurnost zrakoplovstva i uložiti novac u to područje i to ćemo učiniti”, kazao je.

Izjavio je da želi da Britanija izvrši zračne udare protiv Islamske države u Siriji, ali da još treba uvjeriti više zastupnika da podrže tu akciju. “Nećemo glasati o tome dok nismo sigurni da će parlament podržati tu akciju jer bi neuspjeh po tom pitanju bio štetan. Tu se ne radi o nanošenju štete vladi nego o tome da se ne nanese šteta našoj zemlji i njezinom ugledu u svijetu”, kazao je Cameron. Britanija je uključena u bombardiranje u Iraku, ali je Cameron 2013. izgubio potporu parlamenta za proširenje te akcije na Siriju. Međutim, on je rekao da će odmah poduzeti izravnu akciju ako budu ugroženi britanski interesi.

Čelnici Britanije i Njemačke u ponedjeljak su izjavili da će iduće godine održati donatorsku konferenciju za prikupljanje financijskih sredstava za Sirijce, koji su raseljeni ili osiromašeni zbog rata u zemlji, priopćivši da su međunarodne donacije jako pale. Rat, koji traje već gotovo pet godina, izazvao je najgoru izbjegličku krizu u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Raseljeni su milijuni ljudi, a oko 250.000 je ubijeno u sukobima između provladinih snaga i naoružanih skupina, uključujući Islamsku državu.

Čini se da je traženje političkog rješenja za tu krizu dobilo na važnosti, koja zahtjeva brzu akciju, na ovogodišnjem summitu G20 u Turskoj, koji se održava samo nekoliko dana nakon smrtonosnih napada u Parizu.

Čelnici Britanije, Njemačke, Norveške i Kuvajta, zajedno s Ujedinjenim narodima, izjavili su da će održati donatorsku konferenciju u Londonu u veljači. “Međunarodna zajednica ima odgovornost pomoći ranjivim i raseljenim ljudima u Siriji, kojih je 13,5 milijuna, i 4,2 milijuna sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama i moramo pojačati naše napore”, rekli su oni u zajedničkoj izjavi objavljenoj na summitu G20.

You may also like