Putin potkopava mir u Europi

London – Britanski ministar vanjskih poslova optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina da “potkopava” sigurnost zemalja istočne Europe u govoru koji će održati u utorak i čiji su dijelovi unaprijed objavljeni.

“Danas imamo ruskog čelnika koji se ne želi uključiti u međunarodni sustav utemeljen na pravilima i koji čuva mir među državama, nego ga potkopava”, reći će šef britanske diplomacije u govoru koji će održati u Kraljevskom institutu ujedinjenih služba (RUSI), britanskom institutu koji se bavi obranom i sigurnošću. “Putinovi čini – nezakonito pripojenje Krima a sada i korištenje ruskih postrojba za destabiliziranje istoka Ukrajine – ozbiljno potkopavaju sigurnost suverenih zemalja na istoku Europe”, ističe Hammond u tom govoru.

Krimski poluotok je službeno pripojen Rusiji 18. ožujka na referendumu na kojemu se velik broj građana očitovao za pripojenje. Oštar govor šefa britanske diplomacije protiv Rusije dolazi u času kada NATO priprema velike vojne vježbe u Latviji, Litvi i Estoniji. Tako je Pentagon u ponedjeljak objavio da su Sjedinjene Države počele raspoređivati 3000 vojnika i opremu u tim trima baltičkim zemljama gdje će ostati tri mjeseca.

To je raspoređivanje dio operacije “Atlantic Resolve” koju je SAD pokrenuo unutar NATO-a ne bi li odvratio Rusiju od eventualnog napada na zemlje članice i saveznice u NATO-u.