Putin organizira zakladu za glorificiranje ruske povijesti

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je odluku o osnivanju državne za “popularizaciju” nacionale povijesti, a neki znanstvenici misle da se radi o inicijativi za rehabilitaciju sovjetske prošlosti.

Zaklada za povijest domovine “popularizirat će rusku nacionalnu povijest u zemlji i inozemstvu, štiti nacionalnu baštinu i tradicije ruskog naroda”, kaže se u odluci. Do incijative dolazi u vrijeme u kojem se još uvijeku ruskom društvu i znanosti raspravlja o sovjetskom naslješu, uključujući i o percepciji Staljinove pobjedničke uloge nad nacističkom Njemačkoj, industrijalizaciji zemlje i tiraniji kojom je milijune poslao u smrt.

Povjesničar Juri Curganov misli da iza zaklade stoje skriveni pokušaji vlasti da rehabilitiraju sovjetska vremena. “Kada se stvara ideologija, to utječe na humanističke znanosti, uključujući povijest”, rekao je Curganov. Na čelu zaklade će biti jedan od Putinovih sljedbenika, predsjednik Dume Sergej Nariškin kome će asistirati stručnjaci s fakulteta i iz muzeja.

Nariškin je poznat po stajalištu da se zadnjih godina “falsificira” povijest SSSR-a. Ukrajinu je tako optužio za “silovanje povijesti” ukidanjem komunističkih simbola, a smatra i da je “nemoralna” spremnost poljske vlade da ukloni stotine sovjetskih ratnih spomenika. Ova zaklada nije prva takve vrste koju je Putin osnovao. Ruski ministar kulture Vladimir Medinski vodi Društvo za rusku vojnu povijest, koje ima sličnu zadaću.

You may also like