Putin na G20 o smanjenju odljeva kapitala; susreo se i s May

Na prvom zasjedanju summita G20, predsjenik Rusije, Vladimir Putin, govorio je o stabilizaciji ruskog gospodarstva, o količinama rezervi, kao i o pet puta manjem odljevu kapitala iz Rusije u odnosu na prošlu godinu. Po riječima predsjednika, do svih tih promjena je došlo bez obzira na činjenicu što Rusija ocjenjuje skromnima svoje napore u stabilizaciji.

Na prvom zasjedanju summita G20, predsjenik Rusije, Vladimir Putin, govorio je o stabilizaciji ruskog gospodarstva, o količinama rezervi, kao i o pet puta manjem odljevu kapitala iz Rusije u odnosu na prošlu godinu. Po riječima predsjednika, do svih tih promjena je došlo bez obzira na činjenicu što Rusija ocjenjuje skromnima svoje napore u stabilizaciji ekonomije.

“Što se tiče naše zemlje Rusije, ocjenjujemo naše napore nedovoljnim, skromnima. No, naša ekonomija se ipak stabilizirala. Imamo reuerve, značajno smo smanjili odljev kapitala. U usporedbi sa prošlom godinom, odljev kapitala se smanjio peterostruko. Inflacija je duplo manja. Deficit proračuna – 2.6 %. Nezaposlenost je na dovoljnom niskoj razini od 5.7 %. Vanjski dug se nalazi na dovoljnoj niskoj razini – 12 % godišnje”, – prenosi riječi Vladimira Putina list Kommersantъ. Predsjednik je osim toga rekao i kako je u Rusiji zabilježen veći rast u industrijskom sektoru.

Ranije je ministar gospodarskog razvoja RUsije, Aleksej Uljukajev rekako kako je “gospodarstvo Ruske Federacije prešlo iz recesije u stagnaciju”. Isto tako je ranije i Bank Rossii javila o smanjenju ruskog gospodarstva u drugom kvartalu za 0.2 % – 0.4 %. Unatoč činjenici da su prognoze agencija bile bolje od prognoza ministarstva ( -0.6 % ), HSE stručnjaci predviđaju pad BDP-a ove godine za 1.5 %.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin na sastanku sa britanskom premijerkom Theresom May izjavio je da kao i međunarodnu zajednicu i Veliku Britaniju očekuje riješavanje složenih zadataka i izrazio nadu da će bilateralna suradnja dvaju zemlja biti unaprijeđena, kako u političkoj, tako i u ekonomskoj sferi, javila je RIA Novosti.

Izuzetno mi je drago zbog prilike da se sretnem i osobno upoznam s Vama, kao i da Vam čestitam izbor za premijera Velike Britanije. Svima nam je jasno da Vas osobno i Vaš tim očekuju složeni zadaci, međutim sve skupa nas očekuje riješavanje nimalo lakih zadataka. Želimo Vam puno uspjeha i nadamo se da ćemo naše bilateralne odnose uspjeti podići na viši nivo od onog na kome se oni danas nalaze. Ovdje sigurno imamo na čemu raditi i u političkoj sferi i u sferi ekonomije, rekao je Putin.

Na početku sastanka dogodilo se nešto što mediji nisu propustili zabilježiti. Ulazeći u salu Putin i May su jedno drugo pozdravili, međutim, britanska premijerka zaboravila je pružiti ruku šefu ruske države, kako to predviđa protokol. Ruski predsjednik sam je pružio ruku Theresi May.

Ministar za ekonomski razvoj RF Aleksej Uljukajev koji je prisustvovao sastanku rekao je da su Vladimir Putin i Theresa May razmotrili pitanja sigurnosti, borbe protiv terorizma i trgovine drogom, situaciju u Siriji, kao i probleme sigurnosti u zrakoplovnom prometu. Kako je rekao tražene su dodirne točke na kojima je moguće obnoviti dijalog.

Dogovoreno je da delegacija britanskog ministarstva prometa u najskorije vrijeme u Moskvi nastavi razmatranje problema sigurnosti zračnog prometa na stručnom nivou. U New Yorku na redovnoj sjednici generalne skupštine UN-a u rujnu sastati će se ministri vanjskih poslova, rekao je ministar Uljukajev.

Na sastanku Putina i May, po riječima ruskog ministra za ekonomski razvoj, “ustanovljen je negativan razvoj situacije u okviru trgovine i investicija”. Uljukajev je rekao da se nada da će, kao što je Putin već nago

 

You may also like

0 comments