Putin kreće u globalni lov na teroriste, podržao Francuze u udarima

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će njegova zemlja pokrenuti globalni lov na teroriste Islamske države pošto je ruska istraga zaključila da su oni krivci za podmetanje bombe u ruski zrakoplov koji se srušio u Egiptu u listopadu.

“Pronaći ćemo ih bilo gdje na svijetu i kazniti”, rekao je Putin na sastanku sa šefovima sigurnosnih službi u Kremlju koji je izravno prenošen na televiziji. S riječi je odmah krenuo na djela, pa je Rusija već u utorak prije podne krenula u bombardiranje uporišta islamista u Raki. Četiri dana nakon što su teroristi ubili 129 ljudi u Parizu, šef ruske službe sigurnosti FSB Aleksander Bortnikov rekao je da su u zrakoplovu pronađeni tragovi eksploziva kuće izrade.  Eksplozija bombe raznijela je zrakoplov u zraku i to je razlog zbog kojeg su njegovi dijelovi pronađeni na tako velikoj površini, kazao je Bortnikov. Poginulo je 224 ljudi.  “Po analizi naših stručnjaka, kućna bomba s kilogramom TNT-a detonirana je u zraku. Nedvojbeno se radi o terorističkom činu”, naglasio je.

Airbus A321 kompanije Metrojet vraćao je kući ruske turiste iz Šarm el-Šeika. Islamska država odmah je preuzela odgovornost za napad, ali je Moskva do utorka tvrdila da je to samo jedna od mogućnosti.  Putin, u crnom odijelu, predvodio je minutu šutnje u počast žrtvama napada. Potom je šefovima svojih sigurnosnih službi i vojnim zapovjednicima rekao da se radi o jednom od najkrvavijih zločina u modernoj ruskoj povijesti i naredio protuudar.  “Aktivnosti našeg zrakoplovstva u Siriji ne mogu samo biti nastavljene. One moraju biti pojačane tako da ti kriminalci shvate da je odmazda neizbježna”, rekao je.

Putin će tijekom dana posjetiti ministarstvo obrane gdje će ga uputiti u pojedinosti intenzivnijih napada na IS.  Visoki dužnosnik francuske vlade nedugo poslije Putinova obećanja izvijestio je kako je Rusija podržala Francusku zračnim udarima na položaje Islamske države u Raki. “U ovom trenutku u tijeku je snažno rusko bombardiranje Rake što je dokaz da postaju svjesni (prijetnje koju predstavlja Islamska država)”, kazao je izvor koji nije želio biti imenovan. Rusija je zračne udare u Siriji počela krajem rujna. Moskva je uvijek tvrdila da joj je IS glavna meta, ali većina ruskih bombi padala je dosad na oporbu Bašara al-Asada.

Putin je, jezikom koji je podsjećao na govor koji je održao uoči napada na Čečeniju koji ga je učvrstio na vlasti prije 15 godina, naredio tajnim službama da pronađu odgovorne za obaranje ruskog zrakoplova.  Pozvao se na rusko pravo na obranu po povelji UN-a. “Svatko tko pokuša pomoći tim krimnalcima mora znati da će također snositi posljedice”, rekao je.  FSB je kasnije priopćio da je Rusija spremna ponuditi 50 milijuna dolara nagrade u zamjenu za informacije koje bi dovele do identifikacije “terorista” odgovornih za pad ruskog putničkog zrakoplova na egipatskom Sinaju. “FSB se obraća ruskoj i međunarodnoj zajednici da joj pomognu u identifikaciji terorista. Nagrada od 50 milijuna dolara isplatit će se za informacije koje bi pomogle u privođenju tih kriminalaca”, priopćio je FSB na svojoj Internet stranici. Egipatske vlasti uhitile su u međuvremenu dvije osobe zaposlene u zračnoj luci Šarm el-Šeik u vezi s rušenjem ruskog putničkog zrakoplova.

You may also like

0 comments