Putin i saudijski princ razgovarali o rješenju sirijske situacije

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u nedjelju sa saudijskim ministrom obrane, princom Mohammedom ben Salmanom, o mogućnostima za političko rješenje sukoba u Siriji, gdje Moskva od kraja rujna izvodi zračne udare.

Susret je održan u Sočiju, na jugu Rusije, u prisutnosti ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ministra za energetiku Aleksandra Novaka. Ruski predsjednik se u nedjelju, u prigodi održavanja utrke formule 1 Velika nagrada Rusije, sastao i s prijestolonasljednikom Abu Dabija, Mohammedom Ben Zayedom al Nahyanom. “Godinama dobro surađujemo sa Saudijskom Arabijom o problemu sirijske krize. Danas je predsjednik Putin opetovao da razumijemo zabrinutost Saudijske Arabije”, rekao je Lavrov novinarima, a prenijela je televizija. “Obje su strane potvrdile da Saudijska Arabija i Rusija imaju slične ciljeve glede Sirije. Ponaprije, ne smije se dogoditi da teroristički kalifat preuzme vlast u zemlji”, dodao je.

Mohammed ben Salman je pak podsjetio da je Rijad zabrinut zbog ruske vojne intervencije u Siriji i zbog eventualnog saveza Rusije i šijitskog Irana. Usto je napomenuo da je Saudijska Arabija sklona političkom rješenju sukoba, u kojemu nema mjesta za Bashara al-Assada, velikog saveznika Moskve. “Nakon današnjih razgovora bolje razumijemo kako ćemo krenuti prema političkom rješenju”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova, pozivajući zemlje umiješane u sukob da iskoriste svoj utjecaj na zaraćene strane kako bi dale prednost dijalogu.

Lavrov je rekao i da je Moskva spremna na tješnju suradnju s Rijadom kako bi se “otklonila svaka sumnja da su ciljevi koje gađa rusko zrakoplovstvo doista objekti Islamske države, Jabhat al Nusre i drugih terorističkih skupina”.

You may also like