Putin i saudijski kralj o Siriji i Izraelu

Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je u ponedjeljak razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom o stanju u Siriji, objavio je Kremlj, dok se Moskva trudi naći političko rješenje sirijskog sukoba. Razgovor ruskog predsjednika i saudijskog kralja je vođen na saudijsku inicijativu.

Dvije strane su razmijenile stajališta o pitanjima povezanim s rješenjem sirijske krize i o sastanku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegovih američkog i saudijskog kolege prošlog petka u Beču, prema istom izvoru. Nakon tog izvanrednog susreta diplomacija četiriju zemalja mogao bi uslijediti novi sastanak u petak, s više sudionika.

Putin i kralj Salman su također razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu, navodi se u priopćenju. Dvije strane su izrazile zabrinutost pogoršanjem stanja u Izraelu i Palestini. Rusija, ključna podrška sirijskog režima od 2011., provodi od 30. rujna zračne napade u Siriji, za koje Moskva tvrdi da su usmjereni isključivo na džihadističku skupinu Islamska država (IS) i druge terorističke skupine.

Washington i njegovi saveznici, među kojima su i Turska i Saudijska Arabija, navode da je svrha ruskih napada spašavanje režima Bashara al-Assada, te da su vođeni protiv pobunjeničkih skupina, a ne protiv džihadista IS.

You may also like