Putin dolazi u Mađarsku, EU nezadovoljna

Budimpešta – Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarat će o isporuci ruskog plina Mađarskoj tijekom svog posjeta Budimpešti u utorak, izjavio je njegov savjetnik.

To će biti prvi Putinov bilateralni posjet jednoj zemlji članici Europske unije od lipnja 2014. On odražava zatopljenje u odnosima između dviju zemalja, ali smeta dijelu mađarskih saveznica u EU-u i NATO-u. I dok su se one distancirale od Kremlja zbog ukrajinske krize, premijer Viktor Orban rekao je da Mađarska ne može okrenuti leđa svom glavnom energetskom dobavljaču. “U tom će se svjetlu održati razmjena mišljenja. Mađarska nam i dalje puno znači kao tržište za naše ugljikovodike i kao potencijalna tranzitna zemlja”, rekao je Putinov savjetnik Jurij Ušakov novinarima u Moskvi u ponedjeljak. Na dnevnom redu će biti i ugovor u skladu s kojim Gazprom isporučuje plin Mađarskoj, a koji istječe ove godine. “Još se ne zna hoće li se produžiti postojeći ugovor ili će se dogovoriti novi”, kazao je Ušakov.

Rusija zadovoljava više od pola mađarskih potreba za plinom. Budimpešta želi ispregovarati fleksibilni dugoročni ugovor koji bi naslijedio postojeći, javlja BBC. Oko 2.000 ljudi prosvjedovalo je u Budimpešti u ponedjeljak navečer uoči Putinova dolaska i njegovog sastanka s Orbanom. Prosvjednici su nosili plakate na kojima je pisalo “Putin ne! Europa da!” Veći dio središta Budimpešte zatvoren je za promet u utorak jer su pojačane mjere sigurnosti zbog posjeta ruskog čelnika.

You may also like