Put svile: Kina zainteresirana za ulaganje u srbijansku energetiku

Stisak ruke premijera Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Pekingu, u okviru višednevnoga Foruma Jedan pojas, jedna cesta, koji se smatra i pretečom krčenja novoga gospodarskog Puta svile, potvrdio je kao susjedna država njeguje izvrsne partnerske odnose s najmnogoljudnijom zemljom i jednom od rastućih svjetskih ekonomija. Vučić, prema pisanju srpskih medija, nije krio zadovoljstvo dosadašnjim projektima, među kojima su oni u cestogradnji, energetici i metalurgiji, a najavio je i njihovo širenje.

Jedan za koji je srpskim vlastima iznimno stalo je ie gradnja nove pruge Beograd-Budimpešta, koja bi dvije dunavske metropole dodatno približila omogućavanjem prijevoza bržim vlakovima. Cilj je, navode Večernje novosti, da se vlakom putuje za manje od tri sata, što bi se moglo realizirati već u dvije-tri godine.”Trebamo raditi priču oko brze pruge Beograd-Budimpešta. Očekujem prije kraja godine susret s kineskim i mađarskim premijerom u Subotici i pokretanje radova na pruzi Subotica -Novi Sad i Beograd – Stara Pazova”, izložio je Vučić želje, naslućujući da bi se i taj projekt mogao povjeriti kineskim izvođačima.

Iako se može očekivati da će Europska komisija imati prigovore na gospodarske dealove Srbije i Kine, kakve je već iskazivala u vezi kineskih ulaganja i poslovanja u Železari Smederevo, koju je lani preuzela HeSteel grupa, Vučić je kazao da razumije ljude u Europi i znakovito dodao: “Ne možete pobijediti kinesku snagu i onda vam ne preostaje ništa drugo nego da se nasmijete. Vidite kako oni koji su se zalagali za liberalizam i tržište sad od toga bježe kad dođe jači i snažniji igrač, koji može napraviti čudo”. Novi projekti koji se također razmatraju, a o čemu su Vučić i dio ministara u Pekingu imali sastanke, su i kineski ulazak u rudarski kompleks Bor. Već ranije Kinezi su pokazali namjeru preuzeti rudarsko-topionički bazen, ali Vladi nije bilo po volji što su postavljali i uvjete (npr. otpuštanje više radnika). Koji su sad, zacijelo, prevladani, piše Poslovni dnevnik.

Dobrim vijestima iz Kine pridružila se i potpredsjednica Vlade i ministrica za građevinarstvo, promet i infrastrukturu Zorana Mihajlović, rekavši da nagodinu kreće izgradnja autoceste Preljina-Požega, dio Koridira 11. Gradit će Kinezi. Srbija je u Pekingu s kineskim tvrtkama potpisala memorandume za infrastrukturne projekte vrijedne 3,2 milijardi eura. No, Vučić se nije družio samo s Kinezima – našao se i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdo?anom, s kojim je razgovarao o jačanju gospodarstva. Ove dvije zemlje i BiH će uskoro u Beogradu parafirati i sporazum o punoj slobodi trgovinskih odnosa.

You may also like