Pusić: Temelji proračuna su dobri

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je u utorak kako joj je drago da smjernice za ovogodišnji proračun govore o planiranom nastavku investicijskih projekata koje je započela bivša vlada, u kojoj je bio i HNS, a novoj je Vladi poručila da “ništa ne kvari” jer su im ostavljeni dobri temelji za nastavak gospodarskog rasta.

Za proračunske smjernice, koje je u ponedjeljak u Londonu predstavio premijer Tihomir Orešković, a danas i u Zagrebu na konferenciji “Proračun Zaokreta”, Pusić je na konferenciji za novinare rekla kako je logično da predviđaju nastavak glavnih investicijskih projekata koje je počela bivša vlada, poput Jadransko-jonskog plinovoda i autocesta, LNG terminala, pruge Rijeka-Budimpešta i koridor Vc. Naglasila je kako to nisu projekti koji se financiraju proračunskim novcem, nego je riječ o inozemnim investicijama. “I ako nemate novac onda je to prazna priča, kao što je Pelješki most, a kada imate, onda je to stvarni projekt. To su europski projekti financirani novcem Europske banke za obnovu i razvoj” , kazala je Pusić.

Drago joj je, dodaje, da nova Vlada nastavlja te ključne projekte, jer je “takva politika rezultirala rastom BDP-a od 2,1 posto u zadnjem kvartalu prošle godine”. “Temelji su dobri i nemojte ništa kvariti, poručila je vladajućima.

Upitana hoće li oporba podržati proračun, rekla je kako prvo treba vidjeti kako će proračun izgledati. “Proračun odražava političku poziciju Vlade, koliko će se izdvajati primjerice za obrazovanje, zdravstvo, kakav će biti regionalni razvoj. To će se sve moći iščitati iz proračuna”, kazala je Pusić, koja očekuje da će se obrazovanje u proračunu tretirati kao poluga rasta. “Nismo oporba koja je kapriciozna, koja samo viče i kritizira da ništa ne valja, a kad je na vlasti radi to isto. Nismo takvi niti ćemo biti, ali iz proračuna moramo vidjeti Vladinu poziciju, uvažavajući činjenicu da još dosta treba raditi u istom pravcu u kojem smo i mi da bi se gospodarstvo u punoj mjeri oporavilo i krenulo punim plućima, prihvaćajući da nema novca na bacanje. Proriteti će se iz proračuna vrlo jasno vidjeti, je li proračun populistički, racionalan i odražava li stav”, istaknula je.

Pusić je pozdravila premijerove najave kako bi se ove godine iz EU fondova trebalo povući između 900 milijuna i milijardu eura, ističući kako bi 2016. trebala biti prva prava godina iskorištavanja europskih sredstava. “Želim im ne samo sreću, nego i svaku pomoć u mjeri koja je moguća od oporbe da se na tome što više učini. Problem je što je već prošlo četiri mjeseca od izbora, a da još nismo ni počeli, i to je zabrinjavajuće”, rekla je.

Za HDZ-ovu kandidaturu svog glavnog tajnika Milijana Brkića za novog ministra branitelja rekla je kako ju nije iznenadila, posebno zato što je, nakon slučaja bivšeg ministra Mije Crnoje, za to mjesto bilo vrlo teško naći kandidata. “Ne znam, treba vidjeti”, odgovorila je na upit misli li da će Brkić dobro obavljati posao ministra. Na novinarsku napomenu kako je stav Mosta da ga neće podržati ako se Brkićev diplomski rad pokaže spornim, odnosno ako se potvrdi sudska odluka da je riječ o plagijatu, Pusić je kazala: “Neka oni sami rješavaju svoje koalicijske probleme”.

Najave donošenja zakona o lustraciji nazvala je civilizacijskim padom te pokušajem “destruiranja svega što smo mukotrpno gradili na putu prema civiliziranom građanskm društvu koje Hrvatskoj treba kao podloga za sve, a prije svega za pristojan standard i način života”. “Smatram civilizacijskim padom uopće govoriti tome”, istaknula je Pusić. HNS-ovci su se pohvalili da je britanski Financial times uvrstio grad Ivanec, kojim upravlja HNS, na prvo mjesto na ljestvici 10 gradova s najbolje razrađenom strategijom za ulaganja s obzirom na uvjete i mogućnosti koje pruža potencijalnim ulagačima.

You may also like