Pusić hvali Jeremića, ali on ima ozbiljnijih kandidata

Bivša ministrica vanjskih poslova i bivša kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, Vesna Pusić smatra kako niti jedan od 12 kandidata koji se natječu za nasljednika Ban Ki-moona neće biti izabran za tu dužnost.

Pusić je u Novom danu kazala kako se ‘sve više priča’ o tome da glavni tajnik UN-a postane netko tko dosad uopće nije bio u procesu izbora. ”Meni se čini da je u ovoj situaciji moguće da nitko od nas, koji smo biti u procesu selekcije, ne bude izabran za Glavnog tajnika UN-a. Moguće je da bude netko novi, netko trinaesti. Ima za to više razloga. Prvo se moraju složiti članice Vijeća sigurnosti, a ponajviše pet stalnih članica. Moj dojam je da većini stalnih članica malo išao na živce proces prezentacije i otvaranje prema javnosti procesa selekcije. Izborom nekog trinaestog bi pokazali da je ovo bilo divno, ali da će sad oni odlučiti. Odluka mora biti donesena do ponoći 31.12., to je zadnji rok i proces ostaje otvoren do tada tako da ako se pojavi neki novi kandidat za njega će biti organizirano ponovno takva jedna prezentacija. Time će se udovoljiti formi i može to biti osoba konsenzusa”, objasnila je Pusić za N1.

Dodala je kako Antonio Guterres, koji se činio izglednim nasljednikom Ban Ki-moona, sad ne stoji tako dobro. ”Guterres, visoki predstavnik za izbjeglice, je bio na čelu, ali se čini da je imao dva negativna glasa i to veto glasove od stalnih članica”. Za Vuka Jeremića je rekla da ima dobru podršku, ali da ima i nekoliko ”ozbiljnih protivnika”.

You may also like

0 comments