Pupovac: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori

Predjsednik Srpskog narodnog vijeća u Milorad Pupovac ocijenio je da se Hrvatska vratila u devedesete godine prošlog stoljeća i da je obnovljena antisrpska kampanja. “Hrvatska se vratila u devedesete, s tendencijom rehabilitacije i četrdesetih godina 20. stoljeća. Nova Vlada koja sada više de facto i ne postoji, potpuno je isključila Srbe i druge manjine iz svog programa, a uključila ekstremno desne i ekstremno konzervativne grupacije”, rekao je Pupovac u intervjuu za nedjeljno izdanje beogradskih “Večernjih novosti”.

Pupovac je ocijenio da su u Hrvatskoj obnovljeni isključivi nacionalizam, netolerancija i antimanjinska, a posebno antisrpska kampanja, što su procesi koji su se naglo pogoršali od prijema te zemlje u Europsku uniju. “U Bruxellesu, kao i na drugim mjestima, kada je riječ o politici, posebno srpskoj, ne možete naići na razumijevanje. Osim toga, Europa ima i svoje velike probleme. Treba samo biti ustrajan i pronaći adekvatan način komunikacije”, rekao je Pupovac.

On je dodao da ohrabruje građanski otpor ustaškim idejama koji postoji u Hrvatskoj, ali da je presudno da se tome suprostave i HDZ i Crkva. “Broj intelektualaca koji se odupiru desnom ekstremizmu i povijesnom revizionizmu, otvorenom klerikalnom i nacionalnom totalitarizmu sve je veći. Oko 4.000 potpisnika peticije kulturnih radnika protiv Hasanbegovića i više od 50.000 roditelja s djecom, koji su se u Zagrebu nedavno okupili protiv zatupljivanju u školama, a zapravo protiv desničarskog primitivizma, vrlo su ozbiljni i već dugo nisu viđeni u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

Pupovac je također ocijenio da će Hrvatska, prvi put od osamostaljenja, imati izvanredne parlamentarne izbore i da to postaje sve izgledniji izlaz iz, kako je ocijenio, “političkog kaosa i nestabilnosti”.