Puljiz tvrdi da kao savjetnik nije putovao u Ženevu, Luxembourg i Zurich

Savjetnik bivšeg premijera Tihomira Oreškovića Jakša Puljiz demantirao je u utorak da je u 2016. službeno putovao u Ženevu, Luxembourg i Zurich, što bi moglo značiti i da su ta putovanja bila fiktivna s obzirom da su u preslici evidencije službenih putovanja, koju je objavio Nacional, prikazana kao stvarna.

Puljiz je u izjavi Hini potvrdio da je u 2016. bio na pet ili šest službenih putovanja od čega jednom s premijerom u Pariz, a ostalo u Bruxelles.

No, Puljiz tvrdi da kao savjetnik premijera nikad nije putovao u Ženevu, Luxembourg i Zurich,  iako je u preslici evidencije službenih putovanja koju je u utorak objavio tjednik Nacional, navedeno da je Puljiz u 2016. službeno putovao i u ta inozemna odredišta.

“Odlazio sam na službena putovanja, nije ih bilo puno, mislim da ih je bilo pet ili šest, uvijek u Bruxulles i bilo je jedno putovanje s premijerom u Pariz”, rekao je.

Puljiz je u izjavi Hini rekao da je “vrlo friško” dao iskaz u Uskoku, nakon što je Tomislav Saucha pušten iz istražnog zatvora. Istraga će, dodao je, pokazati je li bilo nekih putovanja koja su bila fiktivna i na temelju kojih je počinjeno kriminalno djelo.

Neslužbeno se doznaje da Uskok ispituje još neke svjedoke vezane uz nove detalje u slučaju dnevnice. No, u državnom odvjetništvu to nisu željeli komentirati navodeći tek da su izvidi tajni.

Još jedan od Oreškovićevih savjetnika Stjepo Bartulica tvrdi da nije bio na svim putovanjima koja se navode u preslici službene evidencije. Bartulica u SMS odgovoru Hini tvrdi da nije putovao u Luxembourg, dok za ostala mjesta navedena u evidenciji kaže da jest putovao.

Predstojnik Oreškovićevog Ureda Neven Zelić, koji je prema evidenciji najmanje osam puta putovao u inozemstvo, rekao je Hini da je bio na putovanjima samo s premijerom, ali nikada tijekom mandata nije putovao sam.

Dodao je da ga još nisu pozvali na razgovor u Državno odvjetništvo.

Na popisu imena čija su navodna putovanja sporna nalaze se i brojni drugi dužnosnici i službenici, no neki nisu bili dostupni ili nisu mogli odgovoriti na pitanje jesu li doista bili na tim putovanjima.

Djelatnica vladina Ureda Maja Bogdan, čija su putovanja po pisanju Nacionala također sporna, rekla je Hini da ne može istupati u javnosti. No, prema pisanju Nacionala, Tomislav Saucha je ranije izjavio da mu je Bogdan izjavila kako na neka putovanja nije odlazila.

Na popisu službenih putovanja našla se i glasnogovornica sadašnje i bivše vlade Sunčana Glavak, koja je navodno išla na službena putovanja najmanje deset puta, ali ona nije bila dostupna za izjavu.

Zbog lažiranja 117 putnih naloga od studenog 2013. do siječnja 2016. na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, Uskok je u veljači pokrenuo istragu protiv Tomislava Sauche, SDP-ovog saborskog zastupnika i bivšeg predstojnika Milanovićeva Ureda, tereteći ga da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura.

No, slučaj lažiranja dnevnica jučer je dobio novi obris kada je premijer Andrej Plenković rekao na izvanrednoj konferenciji za novinare da je osim slučaja Saucha bilo niz drugih nepravilnosti vezanih za izdavanja putnih naloga u proteklom vremenu, uključujući i vrijeme nakon Milanovićeva mandata.

(Agencije)

You may also like

0 comments