Puigdemont: Španjolska ignosira principe demokracije

 Svrgnuti katalonski predsjednik Carles Puigdemont u ponedjeljak je napao Španjolsku, nazvavši je državom koja ignorira principe demokracije, a to je njegova prva izjava nakon što ga je belgijski sudac uvjetno oslobodio.
Katalonija, bogata regija na sjeveroistoku Španjolske koja ima svoju kulturu i jezik, 1. listopada održala je referendum o neovisnosti usprkos odluci španjolskog vrhovnog suda da je to glasanje nezakonito.

Puigdemont i četvero ministara iz njegove regionalne vlade prošlog je tjedna pobjeglo u Belgiju prije no što su španjolski tužitelji podigli optužnice protiv svih 14 članova kabineta zbog pobune protiv države i zloupotrebe proračunskog novca.

Španjolski sudac je u petak izdao europski uhidbeni nalog nakon što se Puigdemont i njegovih četvero suradnika nisu dan ranije pojavili pred sudom u Madridu.

Puigdemont je na svom Twitter profilu napisao kako je “slobodan i bez jamčevine”. “Naše misli su s drugovima koje je uhitila država koja je zastranila od demokratske prakse”, dodao je katalonski čelnik.

Nakon što se pet katalonskih političara predalo u nedjelju, ispitao ih je belgijski sudac koji ih je potom odlučio osloboditi pod određenim uvjetima.

Puigdemont i njegove kolege ne smiju napustiti Belgiju bez sudskog dopuštenja, moraju dati svoju stvarnu adresu i osobno prisustvovati svim sudskim saslušanjima, otkrio je ured tužitelja.

Njemački ministar financija Peter Altmaier je u međuvremenu na marginama susreta ministara financija eurozone istaknuo kako Njemačka podržava španjolsku vladu u nošenju s katalonskom krizom, što uključuje i ekonomske posljedice. “Vjerujem da jasno rješenje na temelju ustava i vladavine prava može pomoći u ograničavanju ekonomskih posljedica”, smatra njemački ministar.

“Vidjeli smo da će uskoro biti izabran novi regionalni parlament, a to je ohrabrujući znak da se sve može riješiti u razumnom vremenskom roku”, zaključio je Altmaier. Puigdemont i četvorica njegovih suradnika trebaju se pojaviti pred belgijskim sudom 17. studenoga zbog europskog uhidbenog naloga kojeg je izdala Španjolska.

You may also like