Puhovski o zahtjevu Mosta: Pa, to su amaterske besmislice!

To su amaterske besmislice. Prvo, ako HDZ i SDP mogu zajedno u istu Vladu, onda im Most ni ne treba. Drugo, to bi bio kraj parlamentarne demokracije u nas jer bi se Sabor sveo na 12 posto zastupnika koji ne bi bili dio vladajuće koalicije. Treće, to bi bilo ignoriranje volje birača jer su birači na izborima u velikoj većini rekli ‘ne’ SDP-u kada su glasali za HDZ i ‘ne’ HDZ-u kada su glasali za SDP. I na kraju, takva Vlada formira se u trenucima kada je zemlja u ratnom stanju ili kada je u zemlji nemoguć normalan život. To u Hrvatskoj nije slučaj. Mislim da ni Milanović ni Karamarko neće prisati na to, kazao je Politici plus politički analitičar Žarko Puhovski kada smo ga upitali za komentar prijedloga Mosta.

Naime, Most je u srijedu dvjema velikim koalicijama predložio osnivanje jedinstvene vlade sastavljene od Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste te Mosta smatrajući da je Hrvastkoj u ovom trenutku potrebno jedinstvo, izvijestio je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare nakon prvih razgovora s SDP-om i HDZ-om. “Mi smo u Mostu na jednostavan način uspjeli prevladati svjetonazorske razlike i podjele jer znamo da je u ovom trenu prioritet gospodarska situacija. Na takav smo način smo pristupili i SDP-u i HDZ-u”, rekao je Petrov.

Očekuje od jednih i drugih da taj dio razumiju i prihvate te da se pokuša napraviti jedinstvena vlada sastavljena od koalicija predvođenih HDZ-om i SDP-om i i Mosta. Sve ostalo, kaže Petrov, bila bi prevara birača Mosta za koji su glasali i oni koji naginju ulijevo i udesno, ali su svoj glas Mostu dali jer podržavaju ideju da Hrvatska može ići naprijed i da je potrebno jedinstvo. Petrov drži da Most može biti moderator tog jedinstva i da HDZ i SDP nakon 25 godina, uz jasna pravila igre, mogu zaustaviti animozitete i teške riječi. “To je naš stav i od toga nećemo odustati”, rekao je Petrov dodavši da će se o tome tko bi bio mandatar te vlade odlučivati nakon prve i druge faze pregvora. No, Puhovski podsjeća. “Oni su prije pet dana kod bilježnika potpisali svečano da neće ulaziti u koaliciju. Što oni misle, da koalicija sa SDP-om i HDZ-om istovremeno nije koalicija”, pita Puhovski.

You may also like