Puhovski: Most bi SDP-u bio gubitak vremena

Nakon što je Krešo Beljak objavio kako će HSS dati svoje mandate na raspolaganje Andreju Plenkoviću prilikom sastavljanja Vlade, iz HDZ-a su poručili kako im je Most glavni strateški partner.

Beljak je u emisiji Otvoreno dodatno objasnio odluku tvrdeći da neće dati mandate ako će oni biti presudni za sastavljanje Vlade. Ovaj potez svakako je oslabio poziciju Mosta, smatra analitičar Žarko Puhovski koji odbacuje mogućnost da Most i SDP krenu u sastavljanje Vlade jer “oni (SDP) u ovom trenutku nisu kandidat za ozbiljne razgovore o Vladi”.

– Ja mislim da su to spinovi i da prije svega Most ne smije pregovarati s SDP-om. Crkva im je to izričito zabranila i Most ih sluša – kazao nam je Puhovski i dodao da je to bilo prije izbora.

– Nakon izbora SDP-ovci su postali gubitnici i jednostavno je gubitak vremena s njima pregovarati. Oni su puno slabiji – kazao je Puhovski o objasnio da su oni sada zaokupljeni borbom za novo vodstvo “tako da u ovom trenutku nisu kandidati za ozbiljne razgovore o Vladi”.

Smatra da je ovo sve pokušaj Mosta da “neutralizira slabljenje pozicije Mosta” do koje je došlo nakon HSS-ove odluke da podrži Plenkovića.

– Ucjenjivački potencijal Mosta o kojem oni ovise znatno je oslabio i nakon što je postalo jasno da će manjine podržati Vladu – izjavio je Puhovski.

Tvrdi da Most sada pokušava jačati svoj ucjenjivački potencijal “šaljući okolo priču”, piše Večernji list.  Na pitanje hoće li možda HDZ popustiti Mostu, odgovorio je kako neće biti popuštanja. Kazao je kako je bitno da se HDZ sada nalazi u poziciji da izabere predsjednika Sabora bez Mosta “što bi bilo jako važno i onda će stvari drukčije izgledati”.

– Ako se taj dogovor postigne, onda je Most u još lošijoj poziciji. Ponavljam opet, ovdje je riječ o dvije frakcije katoličke politike u Hrvatskoj. Ako dođe do nekog spora, intervenirat će Sisak i Zagreb – za kraj je dodao Puhovski.

You may also like

0 comments