Puhovski: Karamarko oštečen, Petrov tek okrznut

U petak smo o krizi u Vladi razgovarali s političkim analitičarem Žarkom Puhovskim, koji smatra da je šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nepovratno ‘oštećen’, ali i HDZ s njim jer ga se ne ‘odriču’.

“Problem je u tome što Vlada ne funkcionira, i Orešković priča prazne fraze – Vlada ništa nije napravila”, rekao je Puhovski. Podsjećamo, predsjednik Vlade Tihomir Orešković sudjelovao je na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH. Tom prilikom komentirao je i krizu koja trese Vladu. ”Karamarko će imati moju podršku i danas slavimo 25 godina udruženih snaga. Branitelji su se boriili za demokraciju. Temelj demokracije su Ustav, zakon i institucije. Dozvolite da rade svoj posao i da donesu neke odluke. Nismo čuli što su one rekle. Karamarko ima moju podršku. Petrov ima svoj stav, moj je drugačiji. Previše se krvi prolilo za demokraciju i ne bih volio da se ovakve odluke donesu jer to nije pravi put”, kazao je premijer. Što je još rekao možete pronaći na ovoj poveznici.

No, Puhovski ne vjeruje premijeru. “Pogledajte recimo isti datum prošle godine i danas, koliko je zakona izašlo? Ova vlada nije dala niti jedan ozbiljan zakon u raspravu, ne funkcionira. Činjenica je dvojaka – prvo da je i Petrov radio salto skokove, ne samo Karamarko, i ako Karamarko preživi bit će kratkotrajno. On je bitno oštećen i u stranci i u parlamentu, koliko god se oni sad prave da su uz njega.”

Puhovski više puta ponavlja da se u HDZ-u ne usude ništa reći Karamarku. “Petrov već sad reagira ovako jer je već okrznut”, smatra pak o šefu MOST-a nezavisnih lista.

“Od tih 15 ljudi ne zna može li na 9 računati, i to može biti dovoljno za rušenje Karamarka. U ovom tipu obaranja ruke on može biti privremeni pobjenik, ali isto ne može dugoročno dobiti ništa. Ako obori Karamarka, mora ići s SDP-om, osim ako im o biskup Košić ne zabrani, ili drugo – da idu na izbore, piše N1.

U ovom trenutku izbori pak nikome ne odgovaraju, čak ni SDP-u, i zato će pokušati u parlamentu naći neko rješenje, neprincipijelno, ali će pokušati”, smatra Puhovski. “Oni su bili s SDP-om pa su otišli s HDZ-om. Sad su praktički s SDP-om, jer je inicijativa SDP-ova, a Petrov joj se uključuje. Malo je s jednima, malo s drugima, ali ne na principijelnim pitanjima o reformama, nego u tome tko će biti na čelu Vlade, a to nije rješenje”, smatra Puhovski.

Što će biti s izborom ustavnih sudaca? “Jedan od boljih kandidata za ustavne suce je doveden u sumnju, pitanje je hoće li MOST tražiti neko mjesto. Moguće je i da se postigne minimalni koncenzus. Imamo “male stvari” kao izbore u Vrgorcu, koji se ne mogu održati ako nema Ustavnog suda. Pitanje je hoće li nakon ovih sukoba netko u HDZ-u ili SDP-u biti u stanju pregovarati. Postoje modeli kojima se to radi.” “SDP ne radi puno na skupljanju većine”, smatra Puhovski.

“Čekaju da im stvar padne u krilo, ne traže suradnju i ljude koji bi mogli prijeći na njihovu stranu. Sve je otvoreno i trebat će se manipulirati datumom, npr. hoće li Sandra Perković biti na ovom ili onom mitingu”, rekao je i dodaje da se Reiner više ponaša kao šef Kluba HDZ-a, a ne kao predsjednik Sabora.

Zaključio je da je Karamarko načet, da nitko u HDZ-u nije u stanju neke mu stvari reći, i da se nefunkcioniranje Vlade sve više osjeća, bez obzira što premijer Tihomir Orešković tvrdi drugačije. Puhovski je kazao i da “od sutra HDZ ima predsjednika i zamjenika predsjednika koji dolaze iz obavještajne zajednice”, što je vrlo neuobičajeno.