Puca li Vučićeva vladavina po šavovima?

Gjenero za Direktno
Na mostu u Sremskoj Rači u utorak održana je komemoracija za Srbe koji su stradali u akciji ‘Oluja’.

Tu komemoraciju, koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pretvorio u privatnu ‘predstavu’, za portal Direktno je komentirao politički analitičar Davor Gjenero.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik došli su na komemoraciju uz kolonu traktora koji su trebali predstavljati protjerane Srbe iz Hrvatske. Međutim, političkih predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj nije bilo, a Gjenero ističe kako je upravo to razlog zbog kojeg je Vučićeva ‘predstava bila jednostavno žalosna’.

“Treba krenuti od toga da je ovo prvi put da je stvorena situacija u kojoj su se Srbi u Hrvatskoj politički emancipirali. Vide svoju politiku, a ne politiku Beograda. To je izrazito važno i tu treba čestitati na hrabrosti i Miloradu Pupovcu i Borisu Miloševiću. Bez legitimnih političkih predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj ta ‘predstava’ je bila jednostavno žalosna”, rekao je Gjenero.

Kako ističe Gjenero, ovo je dokaz da režim Aleksandra Vučića ‘puca po šavovima’ te da je to plod njegove nesposobnosti.

“Bilo je neugodno gledati kako se ranije na tim predstavama govorilo o Hrvatskoj kao ‘falsofašističkoj’ državi, a da su otraga predstavnici Srba u Hrvatskoj pokunjeno stajali. Sada je to bez njih obična groteska, jedna od gluposti autoritativnog režima Aleksandra Vučića koji puca po šavovima. On trenutno nema političku konkurenciju u Srbiji, ali koji zbog korumpiranosti, gluposti i nesposobnosti ne može postići niti jedan racionalan rezultat. Propala mu je politika fingiranja približavanja Europskoj uniji, propala im je politika ekvidistance prema NATO-u i Rusiji… Iako ima potpunu dominaciju u parlamentarnoj areni, mjesecima nije sposoban sastaviti vladu. To je režim koji jednostavno ne funkcionira i koji uništava perspektivu svojih građana”, dodao je Gjenero.

Gjenero je još jednom istaknuo da treba izraziti poštovanje prema Pupovcu te zaključio kako je ovime ipak pokazao da se bori za interese svoje zajednice u Hrvatskoj.

“Treba izraziti veliko poštovanje prema Pupovcu i Miloševiću. U određenim smo situacijama bili vrlo kritični prema Pupovcu, ali u ovoj situaciji se pokazao kao vrlo vješt političar koji ima crtu dosljednosti i ozbiljnosti te da se na primjeren način bori za interese srpske zajednice u Hrvatskoj”, zaključio je Gjenero za Direktno.

You may also like

0 comments