Prvu godinu mandata Predsjednice obilježila energetika

Danas je točno godina dana od pobjede Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Analitičari smatraju da se nakon početnih nespretnosti i nesnalaženja na domaćem planu dokazala potkraj godine kada je u procesu konzultacija za davanje mandata pokazala da može biti jamac stabilnosti političkog sustava.

Prvu godinu njezina mandata obilježila je i snažna diplomatska aktivnost, u kojoj se posebno ističu podrška procesu Brdo-Brijuni te suradnja sa zemljama na potezu Baltik-Crno more-Jadran, s ciljem jačanja energetske neovisnosti Hrvatske. Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, prisegnula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Bio je to povijesni trenutak. Hrvatska je dobila prvu predsjednicu.

Na međunarodnom planu zagovarala je koncept energetske sigurnosti zemlje u sklopu inicijative “Baltik-Crno more-Jadran”. I tu je, kaže Davor Gjenero, nastojala obnoviti narušeni dijalog, posebno s Mađarskom i Slovenijom, bez kojih Hrvatska ne može postati energetsko čvorište. Vlast ju je prozivala zbog odlaska u Mađarsku netom poslije podizanja žice na granici, a nisu dobro bile prihvaćene ni njezine kritike ponašanja Angele Merkel u izbjegličkoj krizi, donosi HRT.

Poticala je europsku perspektivu jugoistoka Europe, a u povodu toga američki potpredsjednik Biden bio je glavni gost sastanka procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu. Na domaćem pak terenu suradnja s premijerom Milanovićem bila je teška. Odbio je njezin prijedlog o održavanju tematske sjednice Vlade. Nije poduprla kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Nakon izbora zatražila je nadzor tajnih službi zbog slučaja Rašković. Zasad nije ispunila obećanje o preseljenju ureda. Analitičari se slažu da je konzultacije za davanje mandata za sastav nove vlade – dobro vodila.

You may also like

0 comments