Prvo dizanje kamatnih stopa u deset godina

Američka središnja banka Federalne rezerve povisila je u srijedu kamatne stope po prvi put u skoro zadnjih deset godina signalizirajući uvjerenje da je američko gospodarstvo uvelike nadišlo posljedice financijske krize 2007-2009.

Odbor koji određuje politiku američke središnje banke povisio je svoju ključnu kamatnu stopu sa skoro nule za četvrtinu postotnog boda na raspon između 0,25 posto i 0,50 posto, okončavši dugu raspravu o tome je li gospodarstvo dovoljno jako da podnese više troškove pozajmljivanja. “Odbor ocjenjuje da je došlo do znatnog poboljšanja uvjeta na tržištu rada ove godine i prilično je uvjereno da će inflacija rasti u srednjem razdoblju do cilja od 2 posto”, rekao je Fed u priopćenju koje je jednoglasno usvojeno.

Fed je jasno rekao da je povišenje stope početak postupnog pritezanja i da će u odlučivanju o svojem narednom potezu glavno biti praćenje inflacije koja je ispod ciljane.

Nove gospodarske projekcije Feda ostale su uglavnom nepromijenjene od rujna s nezaposlenošću koja se predviđa da će pasti na 4,7 posto sljedeće godine a gospodarski rast na 2,4 posto. Fed je snizio svoju ključnu kamatu na nulu krajem 2008. kako bi zaustavio pad gospodarstva nakon što je slom tržišta nekretnina oborio divove s Wall Streeta i uzdrmao povjerenje svijeta u američki financijski sustav. Zadnji put je Fed povisio kamatne stope 2006.

You may also like

0 comments