Prvih sto dana Donalda Trumpa mogli bi promijeniti energetsku sliku svijeta

Budući je predsjednik Donald Trump odlučan održati mnoga obećanja koja je dao biračima tijekom predizborne kampanje, početak njegova mandata bi mogao utjecati na cjelokupnu političku, ekonomsku, ali i energetsku sliku svijeta.

Naime, osim ukidanja trgovinskih sporazuma, antibirokratske revolucije, novog ekonomskog protekcionizma I državne intervencije, odnosa prema migrantima, u energetskoj se politici očekuje potpuni zaokret.

Odbacuju se sporazumi iz SAD-a, a pojam prljava energija odlazi u prošlost. Trumpova administracija ponovno potiče eksploataciju ugljena, kao i crpljenje nafte iz škriljevca, što je proteklih godina uzdrmalo svjetsku naftnu industriju, a SAD pretvorilo u vodećeg proizvođača nafte na svijetu. Također, ovih smo dana objavili kako je u Teksasu proađen uvjerljivo najveći bazen nafte I plina u škriljevcu, a sadrži 20 milijardi barela.

Dakle, njegova politika mogla bi imati utjecaja na energetska kretanja na tržištu, međutim mjesta panici nema, jer kako smo već pisali, SAD je demokracija sa jakim institucijama, te predsjednik Trump može brzo promijeniti tek predsjedničke uredbe, dok za zakone treba dugotrajnu proceduru.

You may also like