Prvi puta u povijesti Argentinski izbori idu u drugi krug

Novi argentinski predsjednik bit će izabran u drugome krugu glasovanja za mjesec dana pošto je u nedjeljnom prvom krugu predsjedničkih izbora oporbeni kandidat Mauricio Macri postigao iznenađujuće dobar rezultat i spriječio pobjedu Daniela Sciolija, kandidata lijevog centra koji uživa potporu predsjednice Cristine Kirchner, prenose agencije.

Scioli, guverner pokrajine Buenos Aires, osvojio je u prvome krugu 36,2 posto glasova, dok je konzervativni gradonačelnik Buenos Airesa Macri dobio podršku 34,9 posto birača, objavilo je izborno povjerenstvo nakon 90 posto prebrojanih glasova. Zastupnik Sergio Massa, koji se otcijepio od Kirchner, na trećem je mjestu s osvojenih 21,2 posto glasova, te je priznao poraz.

U Argentini je dovoljno prikupiti 45 posto glasova da se pobijedi u prvome krugu ili samo 40 posto u slučaju da razmak u odnosu na drugoplasiranog dosegne deset postotnih bodova. Drugi krug predviđen je za 22. studenoga, a to će biti prvi takav slučaj u izbornoj povijesti te južnoameričke države.  Prema ispitivanjima javnog mnijenja provedenim uoči izbora, Scioli je bio veliki favorit za pobjedu već u prvome krugu glasovanja.

Daniel Scioli, kandidat lijevog centra koji uživa potporu predsjednice Cristine Kirchner vodi u prvome krugu predsjendičkih izbora u Argentini, prema izlaznim anketama koje je u nedjelju navečer objavilo nekoliko televizijskih kuća.

Nešto prije zatvaranja birališta u 18 sati po mjesnom vremenu (u 22 sata po srednjoeuropskom) ankete nisu mogle predvidjeti hoće li biti potreban drugi krug. Televzijske kuće objavile su da Daniel Scioli vodi ispred konzervativnog kandidata, gradonačelnika Buenos Airesa Mauricija Macrija, a na trećem je mjestu zastupnik Sergio Massa, koji se otcijepio od Kirchner.

U Argentini je dovoljno prikupiti 45 posto glasova da se pobijedi u prvome krugu ili samo 40 posto u slučaju da razmak u odnosu na drugoplasiranog dosegne 10 postotnih bodova.
Ako se po zvršetku prvog kruga ne bude znao pobjednik, drugi krug predviđen je 22. studenoga što bi bilo prvi put u izbornoj povijesti te južnoameričke države.

You may also like

0 comments