Prvi posao nove vlade bit će proračun, sljedeći tjedan sastanak u MMF-u

Premijer Tihomir Orešković u subotu je poručio kako je ministrima na radnome sastanku u Banskim dvorima naložio da prouče proračune ministarstava koje preuzimaju, kako bi se što prije moglo početi s izradom i definiranjem državnog proračuna za ovu godinu.

“Jučer smo kratko slavili i danas u 10 sati krenuli s radom”, izjavio je premijer Orešković novinarima na Markovome trgu po izlasku iz Banskih dvora, gdje je prijepodne održan prvi radni sastanak nove hrvatske Vlade, nakon što je ona kasno sinoć dobila potporu u Hrvatskome saboru. Glavna je tema današnjeg razgovora bila primopredaja ministarstava i izrada proračuna za ovu godinu, naglasio je Orešković.

Do sada su primopredaje obavljene u četiri ministarstva – MUP, obrane, financija te vanjski poslovi, a preostale bi, osim u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta zbog obveza novog ministra Predraga Šustara, trebale biti održane u ponedjeljak. Orešković je od ministara zatražio, kako je potvrdio novinarima, da mu do srijede podnesu izvješće o stanju (“status report”). “Tražio sam i da se udube u budžete, da dobro razumiju svoje rashode i da što prije počnemo definirati proračun”, naglasio je.

Kazao je i kako idući tjedan u Hrvatsku dolazi misija MMF-a, a očekuje da će u kratkom roku imati i sastanak i s Europskom komisijom zbog čega, istaknuo je, Vlada što prije treba biti upoznata sa stanjem. “Što prije trebamo biti spremni, znati koji nam je status, gdje smo danas i da se počnom spremati za taj najbitniji proračun koji nas sada čeka”, ponovio je premijer Orešković te još jednom naglasio da Hrvatska “nema vremena”. “Nemamo vremena, to sam često rekao, radit ćemo danas, sutra, dok stvari nisu na mjestu”, zaključio je.

Izradu proračuna kao najbitniju stvar istaknuli su i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te novi ministar financija Zdravko Marić. Karamarko je kazao kako se je upravo o proračunu najviše razgovaralo na sastanku – o “rashodovnoj strani, uštedama, odnosu s Bruxellesom, očekivanjima Bruxellesa” te dinamici rada. Odbacio je, na upit novinara, postojanje bilo kakvog problema u činjenici da prvom sastanku nove Vlade nije nazočio potpredsjednik Božo Petrov koji je noćas, nakon što je potvrđena nova Vlada, zbog obveza otišao u Metković. “Ne vidim u čemu je problem. Evo, u telefonskom smo kontaktu, sad smo razgovarali, nije nikakav problem”, dodao je.

Ministar financija Marić je rekao da će u idućih nekoliko dana svi novi ministri “duboko ući u svoje proračune”. “Ministarstvo financija i ja osobno stojimo im na raspolaganju. Radimo u tom smjeru da čim prije krenemo u proces planiranja i pripremanja proračuna”, rekao je po izlasku iz Banskih dvora.

You may also like

0 comments