Home Hrvatska Prvi posao ministarstava bit će proračun

Prvi posao ministarstava bit će proračun

by Agencije

U subotu se održavaju prve primopredaje u ministarstvima, a u Ministarstvu financija, prilikom primopredaje prijašnji ministar Boris Lalovac i novi Zdravko Marić suglasili su se kako je prvi posao – državni proračun. “Prvi je proračun. To je trenutačno jako bitno i ima moju punu potporu”, rekao je Lalovac. “Pripremljeni materijal bit će prvi koji će dati uvid u stanje javnih financija”, istaknuo je novoimenovani ministar financija Marić.

Službena primopredaja dužnosti obavljena je i u Ministarstvu obrane RH (MORH). Dosadašnji ministar Ante Kotromanović, zaželio je novoimenovanom ministru obrane Josipu Buljeviću nastavak uspješnog rada te ga ukratko upoznao sa stanjem u MORH-u i najvažnijim projektima i aktivnostima. “Osobno smatram da je Ministarstvo obrane bila ‘ljepotica’, danas je isto i siguran sam da će to ostati i u budućnosti, te da će nastaviti s razvojem i mnogim važnim projektima. Novom timu želim sve najbolje i nastavak na unaprijeđivanju obrambenog sustava”, rekao je Kotromanović, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar Buljević zahvalio se svom prethodniku i njegovim suradnicima na svemu što su u svom mandatu napravili za MORH. Istaknuo je da je s Ministarstvom obrane i u protekloj godini, dok je obnašao dužnost savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost, imao dobru suradnju. “Novu dužnost nastavit ću obavljati savjesno i odgovorno i zajedno sa svojim timom na dobrobit i ponos svih građana Republike Hrvatske”, naglasio je Buljević.

Službena primopredaja obavljena je i u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, između dosadašnjeg ministra Ranka Ostojića i novoizabranog Vlahe Orepića. Ostojić je svom nasljedniku uručio izvješće o radu MUP-a u posljednje četiri godine. Bivši i novi čelnik MUP-a razgovarali su o funkcioniranju Ministarstva, kao i o radu Zimskog prihvatnog tranzitnog centra za migrante u Slavonskom Brodu kojeg će zajedno posjetiti početkom idućeg tjedna, priopćeno je iz MUP-a.

Primopredaja dužnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske u subotu je protekla “vrlo civilizirano, kulturno i konstruktivno”, rekao je novinarima novi ministar Miro Kovač nakon što je od bivše ministrice Vesne Pusić preuzeo dužnost u zgradi ministarstva. “Primopredaja je prošla vrlo civilizirano, kulturno i konstruktivno. To je bio prvi zadatak koji smo danas dobili od predsjednika vlade i nakon obavljene primopredaje s gospođom Pusić na redu je drugi zadatak, provjera stanja proračuna u ministarstvu vanjskih poslova i načina na koji je bio korišten. Treći zadatak će biti izrada prijedloga proračuna za ovo ministarstvo, kako bismo mogli imati što kvalitetniji prijedlog proračuna za 2016.”, rekao je Kovač novinarima u kratkoj izjavi u svojem novom uredu. “To sve treba učiniti u što kraćem roku, već za koji dan moramo izaći s prijedlogom korištenja proračuna po resorima pa tako i u području vanjske i europske politike”, napomenuo je.

Istaknuo je da će danas ostati na poslu i obaviti razgovore s pomoćnicima u ministarstvu kako bi “čuo što se radilo, koji su planovi za ovu godinu i koji su trenutačno najveći problemi i izazovi na planu hrvatske vanjske i europske politike te se malo upoznao s kućom i djelatnicima”, a namjera mu je i napraviti plan djelovanja već od sutra. Na pitanje kako će se hrvatska vanjska politika pod njegovim vodstvom odrediti prema pitanju migranata i izbjeglica, o kojem je bio vrlo kritičan prema prošloj vladi dok je bio u oporbi, Kovač je rekao da su već danas obavljeni razgovorii s predsjednikom i potpredsjednikom vlade te ministrima unutarnjih poslova i obrane te će glede pitanja izbjeglica “imati vrlo otvorenu koordinaciju”. “Uskoro ćemo ostvariti kontakte sa susjedima, jer je to ionako jedan od najvažnijih zadataka na planu vanjske politike, da sa susjedima stabiliziramo odnose, da budu kvalitetniji i, jasno, da jačamo europsku suradnju Hrvatske”, rekao je Kovač. Dodao je kako će vrlo brzo stupiti u kontakt s kolegom iz Slovenije i s drugim kolegama, nakon što je to već jučer napravio s mađarskim kolegom.

Na primopredajnom kolegiju s predstavnicima MVEP-a ministar Kovač ukratko je upoznat s aktivnostima i planovima tog ministarstva za nadolazeće razdoblje. “Bilo je super i nastavljamo dalje posao u Saboru, a ovo je bio krasan, važan i uspješan posao s ljudima koji su odlični i nadam se da će nastaviti raditi odličan posao ovdje u ministarstvu”, rekla je u kratkoj izjavi za novinare dosadašnja ministrica Pusić izlazeći iz zgrade MVEP-a.  Rekla je kako svojim nasljednicima ostavljaju ministarstvo “u odličnom stanju, s ljudima s kojima je bilo zadovoljstvo i čast raditi”, i dodala da je primopredaja obavljena na najbolji način.

Related Posts