Prvi kvartalni gubitak VW-a u desetljeće i pol

Skandal varanja VW-a značajno se proširio u ponedjeljak. Američki su istražitelji, naime, naveli kako je njemački proizvođač automobila imao jednaki softver i na drugim luksuznim automobilima, i to dugi niz godina. I to na luksuznim dizelskim motorima, od 2014. do 2016. Godine, poput Touarega, Porsche Cayenna, Audija A6 i drugih.

Ti su modeli pridruženi kvoti od jedanaest milijuna drugih vozila diljem svijeta koji su bili opremljeni ovim softverom. Agencija je ranije identificirala modele Passata i Jette s tim programima. U SAD-u, glede luksuznih vozila, do sada je otkriveno oko deset tisućavozila , no broj će bitno rasti, posebno u Europi gdje su dizelski motori popularni. Kada je regulator najavio istragu, u rujnu, tvrtka je brzo otkrivena u muljaži, a nekoliko dana kasnije direktor Martin Winterkorn je dao ostavku. Zamijenio ga je šef Porschea Matthias Mueller. No to nije obeshrabrilo brojne istrage u Njemačkoj i SAD-u. VW nije objasnio najnovije optužbe, na upit novinara nije stigao nikakav komentar. U listopadu je pak direktor za Sjevernu Ameriku uputio regulatoru „iskrenu ispriku“ za skandal, no okrivio je VW inženjere, a ne varanje o d strane korporacije, piše Foreign Policy.

Skandal emisije štetnih plinova potresao je kultnog američkog proizvođača auomobila, ali i brand njemačke kvalitete koja je mjerilo snage u globalnoj ekonomiji. Sada je primat preuzeo Singapur. Vrijednost njemačkog branca pala je za 191 milijardu dolara zbog ovog skandala i sada iznosi 4.2 trilijuna dolara. Sada se dionicom na burzi trguje za 113 dolara, dok je prije skandala cijena dionice iznosila 167 dolara. Kvartalni gubitak je iznosio blizu 4 milijarde dolara, što je prvi kvartalni gubitak u desetljeće i pol.

You may also like