Prvi krak Turskog toka došao do Turske

Prvi krak morskog dijela Turskog toka, čiju je izgradnju završio ruski Gazprom, ušao je u tursku ekonomsku zonu, saopćila je kompanija South Stream (Južni tok), prenose agencije.
Pioneering Spirit, najveći brod na svijetu koji se bavi postavljanjem cijevi, obilježio je ovaj događaj postavivši u more cijevi sa ruskim i turskim zastavama koje simboliziraju prelazak granice ekskluzivne ekonomske zone između dvije države, navodi se u priopćenju.

Gazprom je već izgradio 448 kilometara Turskog toka.

Kako navodi kompanija South Stream, izgradnja se izvodi po planu, za manje od pola godine izgrađena je skoro četvrtina morskog dijela. Sada će brod nastaviti postavljati cijevi do turske obale, a oba kraka plinovoda će izaći na kopno nedaleko od mjesta Kijikej. Brod kompanije Allseas postavlja prosječno četvrtinu kilometra dnevno.

Pri tome, ove sedmice je Allseas je postavio rekord izgradivši 5,15 kilometara za jedan dan – 1. studenog. Dubina Crnog mora na granici ekonomske zone Rusije i Turske iznosi 2.171 metara – to je jedan od najdubljih dijelova Turskog toka.

Izgradnja prvog kraja jačine 15,75 milijardi kubnih metara trebala bi biti završena do marta naredne godine. Ona je namijenjena za isporuke Turskoj.

Drugi krak iste jačine po kojem će gas proći preko južne i jugoistočne Evrope treba da biti završen 2019. godine.

You may also like

0 comments