Prvi korak do nove monetarne politike, parlamentarni napad na Borisa Vujčića?

Sutra će pred saborske zastupnike opet doći guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i predočiti informacije središnje banke za prvo polugodište 2015., koje prošli tjedan, kad je podnosio izvješće HNB-a za 2014. godinu, zastupnici još nisu stigli raspraviti.

I jedno i drugo u paketu će ići u petak na glasovanje pred zastupnike, ali pravnici još uvijek razmatraju metodu glasanja. Zatraženo tumačenje U njihovim je rukama odgovor na pitanje kako treba tretirati izvješće HNB-a koje je Sabor podijelio u dva tabora. Onaj koji predvodi predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker smatra da Sabor izvješće treba samo primiti na znanje. Tvrdi kako je to sukladno preporukama Bruxellesa na temelju kojih se iz zakona izbacila odredba da Sabor usvaja godišnje izvješće HNB-a i kako bi davanje prava zastupnicima da odlučuju hoće li ga prihvatiti ili ne značilo kršenje europske pravne stečevine.

Na drugoj pak strani nalaze se njegovi oponenti u samom HDZ-u na čelu s Goranom Marićem, predsjednikom Odbora za financije, kao i velik dio SDP-ovaca, ali i Mostovaca. Oni se pozivaju na ustavnu odredbu po kojoj HNB Saboru podnosi godišnje izvješće, a ne informaciju. Marić, pak, kao argument ističe da je odbor kojem je na čelu o predmetnom izvješću raspravljao još u prošlom sazivu i predložio da se ono prihvati, piše Jutarnji list.

To je zadnja verzija s Odbora za financije i proračun – upozorava Marić. Bez obzira na to što prihvaćanje ili osporavanje izvještaja guvernera Borisa Vujčića nema pravnih reperkusija za njegov status, iz redova Mostovih zastupnika stižu najave da izvješće treba odbiti. Most bojkotom izvješća HNB-a želi demonstrirati neslaganje s monetarnom politikom HNB-a.

Guverner HNB-a Boris Vujčić upozorio je da Sabor “ne može ni odobravati, ni usvajati, ni suspendirati, ni anulirati, ni odgađati bilo kakve odluke HNB-a”, ali to nije uvjerilo Mostova Kovačića, koji je uzvratio kako je logično da guverner u Saboru brani sebe, ali ipak pomirljivo uzvratio da će se Most ponašati u skladu sa zakonom:

– Možda postoji uputa EU i ako je to u skladu s Ustavom i zakonom, onda ćemo se mi tako ponašati, ali koliko znam, u Hrvatskoj glavno zakonodavno tijelo je Hrvatski sabor.

You may also like