Prvi gubitak u dvadeset godina zbog skandala

Njemački automobilski proizvođač Volkswagen (VW) zbog skandala oko manipuliranja vrijednostima ispušnih plinova za treće ovogodišnje tromjesečje očekuje gubitak od 3,5 milijardi eura, što je prvi gubitak tog koncerna u posljednjih 20 godina, priopćeno je u srijedu.

„Prve posljedice sadašnje situacije dolaze na vidjelo dana“, rekao je šef koncerna VW Matthias Mueller na konferenciji za tisak u upravi koncerna u Wolfsburgu, aludirajući time na skandal oko manipuliranja nižih vrijednosti štetnih tvari u ispušnim plinovima, koji je izbio na svjetlo dana u rujnu.  „Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi povjerili povjerenja kupaca“, rekao je Mueller.

Skandal oko ispušnih plinova kompaniju je dosad stajao 6,7 milijardi eura, što se uglavnom odnosi na troškove popravaka koje je koncern na vlastiti trošak prisiljen provesti na automobilima s manipuliranim motorima. No, neki stručnjaci procjenjuju da bi šteta po koncern dugoročno mogla biti mnogo veća a procjene se kreću od 20 do 80 milijardi eura.

Tržište dionica reagiralo je pozitivno na današnju objavu iz Wolfsburga, pri čemu je cijena dionice VW-a porasla za više od 10 posto, što analitičaru povezuju s olakšanjem ulagača koji su očekivali još veći gubitak tog koncerna u trećem tromjesečju.

You may also like