Prvi dan novog suđenja. Hoće li Sanader uskoro na slobodu?

Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera očekuje da će Vrhovni sud smanjiti kaznu ili ukinuti prvostupanjsku presudu u aferi Fimi media i slučaj vratiti na ponovno suđenje zbog navodnih povreda zakona i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a ukidanje presude zatražili su i odvjetnici HDZ-a – prve stranke nepravomoćno osuđene za korupciju, u čije su ime Vrhovnom sudu poslane čak četiri žalbe.

Iz sažetaka žalbi i ostale dokumentacije koju je pred vijećem Vrhovnog suda, što je u ponedjeljak počelo raspravljati o najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, iznio sudac izvjestitelj Marijan Svedrović doznalo se i da su Sanaderovi odvjetnici zatražili ukidanje odluke o oduzimanju imovinske koristi, kao i suđenje pred novim vijećem Županijskog suda. U suprotnom za bivšeg premijera koji je u ožujku prošle godine zbog korupcije u slučaju Fimi media nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, uz iste argumente, traže izricanje blaže zatvorske kazne. Osim Sanadera žalbu na oduzimanje imovine podnijele su i njegova supruga i dvije kćeri, ali i predstavnici njegovih tvrtki blokiranih još tijekom istrage.

U ime HDZ-a žalbe na prvostupanjsku presudu, kojom je ta stranka kažnjena s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna, žalili su se predstavnik stranke te čak trojica odvjetnika – Davorin Budin, Miroslav Šumanović i Željko Olujić. Sva trojica tvrde da je zagrebački Županijski sud u prvom postupku počinio više zakonskih povreda, zbog čega smatraju da presudu HDZ-u treba ukinuti ili vratiti na novo suđenje, a postavljen je i zahtjev da se stranku kao pravnu osobu oslobodi za nedjela koja se pripisiju Sanaderu. Nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je uvelike teretio Sanadera, tražio je da mu se trogodišnja zatvorska kazna preinači u djelomično uvjetnu. Uvjetnu kaznu ili rad za opće dobro, umjesto godinu i pol zatvora, zatražila je bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Blažu kaznu i oslobođenje od sudskih troškova zatražila je vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak ranije osuđena na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi.

Jedino se bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček nije žalio na prvostupanjsku presudu, no on je jedini osuđen na uvjetnu kaznu. Stoga i nije došao na Vrhovni sud, a sjednicu je propustio i Barišić koji je ostao u obližnjem kafiću. Osim žalbi prvog raspravnog dana sudac izvjestitelj pročitao je, među ostalim, i glavne naglaske iz prvostupanjske presude i obrana okrivljenika, ali i drugu dokumentaciju koja će se nastaviti čitati i u utorak, prije nego što obrana i tužiteljstvo krenu detaljnije govoriti o žalbama. Za javnu sjednicu u ovom slučaju Vrhovni sud je zakazao tri raspravna dana, od 28. do 30. rujna, a odluka će biti donesena naknadno.

No, iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, neposredno nakon završetka javne rasprave bit će poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.No, u tom ‘scenariju’ ipak neće biti odmah poznato koji je dio presude ukinut, odnosno je li nepravomoćna presuda pala zbog nedjela za koja se teretio Sanader, njegovi suokrivljenici ili pak HDZ, prva hrvatska stranka koja se zbog korupcije našla na optuženičkoj klupi.

Mediji su, međutim, već nakon što je najavljena rasprava o žalbama u tom slučaju počeli pisati da će Vrhovni sud srušiti presudu. Nagađaju da bi HDZ mogao biti oslobođen krivnje, između ostaloga i jer oblik kaznenoga djela iz kojega proizlazi HDZ-ova krivnja više ne postoji u Kaznenom zakonu, dok se u odnosu na Sanadera spominjala povreda tzv. konfrontacijskog prava. Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić nepravomoćnu je presudu donijela u ožujku prošle godine ističući u obrazloženju da će se korupcijske posljedice Sanaderove skupine dugo osjećati u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali ‘kao bankomat’, ali i da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze.

You may also like

0 comments