Prvi američko kubanski summit o ekonomiji

Američki i kubanski čelnici su u ponedjeljak u Washingtonu razgovarali o gospodarstvu, prvi put otkako su u srpnju 2015. dvije zemlje obnovile diplomatske veze.

Razgovarali su o gorućim bankarskim i trgovinskim problemima u sjeni gospodarskog embarga koji su Sjedinjene Države uvele Kubi prije više od 50 godina. Taj se embargo može ukinuti samo glasovanjem u američkom Kongresu.

Formirano je više radnih skupina, pa tako i ona o ljudskim pravima na Kubi, dodaje State Department. Kubansko ministarstvo vanjskih poslova je istaknulo da je ukidanje gospodarskih sankcija nužno za ostvarenje pomaka u razgovorima.

Washington i dalje brani svojim državljanima da odlaze u turistički posjet Kubi. Amerikanci mogu onamo putovati samo kao članovi jedne od dvanaest uspostavljenih skupina, među kojima su skupine za kulturnu i školsku razmjenu. Washington i Havana su se u veljači dogovorili da će ponovo uspostaviti izravne zrakoplovne letove. Približavanje dvaju neprijatelja iz vremena hladnog rata počelo je u prosincu 2014.

You may also like

0 comments