Prva vjetroelektrana u Crnoj Gori

Nikšić – Izgradnja prve vjetroelektrane u Crnoj Gori, na brdu Krnovo između Nikšića i Šavnika, kreće početkom svibnja, službeno je priopćeno iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

Točan datum gradnje vjetroelektrana na brdu Možura kod Bara još nije poznat, budući da je prvi investitor odustao od gradnje i zatražio prijenos ugovora na drugu tvrtku koja je zainteresirana za realizaciju ovog projekta. Na Krnovu će se graditi 30 vjetrogeneratora ukupne snage 72 MW. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije vjetroelektrane Krnovo je oko 160 GWh.

Gradnjom ove vjetroelektrane mogle bi se podmiriti potrebe za oko 20.000 domaćinstava u Crnoj Gori. Nakon izgradnje, vjetroelektrana će biti priključena direktno na lokalnu elektroenergetsku mrežu. Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je dozvole za gradnju vjetroelektrana na Krnovu i Možuri. Kada je u pitanju realizacija projekta na brdu Možura između Bara i Ulcinja, ministarstvo zbog odustajanja prvog investitora razmatra da li će prihvatiti prijenos ugovora na drugu tvrtku koja je zainteresirana za gradnju vjetroelektrana na spomenutoj lokaciji.

“Ugovor o zakupu zemljišta za potrebe izgradnje vjetrolektrane na lokalitetu Možura je zaključen sa konzorcijem “Fersa & Čelebić” (investitor) u čijem sastavu se nalaze “Fersa Energias Renovables” S.A. iz Španjolske i “Čelebić” d.o.o. iz Podgorice. U skladu sa ugovorom Ministarstvu ekonomije je dostavljen zahtjev od strane investitora za prijenos ugovora. U toku je postupak razmatranja spomenutog zahtjeva od strane pravnog tima i do donošenja konačne odluke po ovom pitanju investitor je i dalje u obavezi poštovanja obaveza iz ugovora koji je pokriven bankarskom garancijom za izvršenje obaveza iz istog”, istaknuli su u Ministarstvu. (MINA)