Prva slovenska ministrica financija nastavlja sa štednjom

Slovenski parlament u srijedu je za novu ministricu financija potvrdio Mateju Vraničar Erman, dosadašnju državnu tajnicu na tom ministarstvu, čime je Erman postala prva žena od osamostaljenja Slovenije na tom istaknutom ministarskom mjestu koje se smatra drugim po važnosti u vladi.

Za njeno imenovanje na prijedlog vlade i premijera Mire Cerara glasovalo je 50 zastupnika, dok je 21 zastupnik oporbe protiv. Ona je u svojom nastupu u parlamentu istaknula da će nastaviti politiku štednje i stabilizacije javnih financija. “Svjesna sam kako dužnost preuzimam u vrlo osjetljivom razdoblju, kad su očekivanja golema, ali kad mogućnosti za njihovo ispunjenje treba realno procjenjivati iz dana dan”, kazala je zastupnicima nova ministrica prije potpisivanja svečane prisege.

Njen prethodnik na ministarskom mjestu, profesor ekonomije Dušan Mramor, podnio je prije tri mjeseca neočekivanu ostavku. Špekuliralo se da je to učinio pod pritiskom nekih afera iz vremena kad je Mramor bio dekan Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, ali i zbog javnih kritika oporbe i sindikata na ministrov račun, zbog strogih mjera štednje i stagnacije plaća u javnom sektoru.

You may also like

0 comments