Provokacija: Castro primio Obamu u Palači revolucije

Kubanski predsjednik Raul Castro službeno je dočekao američkog predsjednika Baracka Obamu u Havani u ponedjeljak uoči povijesnih razgovora između vođa nakon pola stoljeća diplomatske otuđenosti između dviju zemalja.

Vođe su obavile smotru kubanske počasne straže u Palači revolucije uoči razgovora i obraćanja medijima. Obamini savjetnici kazali su kako će na razgovorima Obama potaknuti Kubu na ekonomske reforme i slobodniji pristup internetu za Kubance. Obama, prvi američki predsjednik u posjetu Kubi u gotovo 90 godina, upoznao je Castra s državnim tajnikom Johnom Kerryijem i drugim američkim diplomatima i savjetnicima koji su s njim u posjetu.

Desetljeća neprijateljstva između susjeda koji su na suprotnim stranama političkog spektra raspršila su se nakon što su Obama i Castro objavili dogovor potkraj 2014. o završetku zastoja koji datira još do Hladnog rata. Diplomatske su veze obnovljene u srpnju, te su malo pomalo pale i druge prepreke suradnji. Prošli tjedan je SAD ukinuo ograničenja za putovanja na Kubu, uključujući i to da je dopustio američkim građanima da posjete zemlju u grupnim edukativnim putovanjima i ublažio ograničenja u bankarskim uslugama.

Nedavno je obnovljena i poštanska služba pa pisma ne trebaju više biti slana preko triju zemalja. Obamin posjet ne uključuje sastanak s Castrovim bratom Fidelom, 89-godišnjim revolucionarom koji je vodio komunističku zemlju desetljećima nakon revolucije. Fidel Castro je neprekidno izražavao neprijateljstvo prema SAD-u, koji je 1961. nametnuo embargo njegovoj zemlji.

Raul Castro je pozvao na cjelokupno ublažavanje trgovinskog embarga i povrat Guantanamo Baya, američke vojne baze na istočnom dijelu Kube pod američkom kontrolom od 1903. U međuvremenu njegov je brat poslao poruku u nedjelju kad je fotografija na kojoj on razgovara s venezuelskim predsjednikom Nicolasom Madurom objavljen na naslovnici lista Juventud Rebelde. On je prije toga izrazio sumnju zbog pristupa koji je njegov brat zauzeo SAD-u.

You may also like