Provodi li se lustracija u Albaniji?

Glavne političke stranke u Albaniji u četvrtak su se usuglasile da se s javnih položaja uklone osobe s kriminalnom prošlošću, što neće biti lako učiniti u zemlji u kojoj se putevi prema političkoj i kriminalnoj moći često križaju. Godinu dana nakon što su vladajući socijalisti i oporbeni demokrati, na pozive SAD i EU, postigli načelni dogovor o tom prijedlogu zakona, parlamentarni zastupnici potvrdili su zakon koji obuhvaća sve osobe koje su osuđivane u Albaniji ili inozemstvu.

U četvrt stoljeća albanske tranzicije iz komunističkog sustava političke stranke često su se oslanjale na lokalne kriminalce kako bi osigurale glasove u zamjenu za političke ustupke, ali nikad dosad toliko broj ljudi upitne prošlosti nije ušao u sam parlament. Nekolicinu zastupnika i gradonačelnika iz koalicije na čelu sa socijalistima premijera Edija Rame, koja je na vlasti unazad dvije godine, povezuje se s kriminalnim radnjama. Jedan je svoj mandat dao na raspolaganje, tvrdeći da je nedužan.

No, parlament je u konačnici bio prisiljen djelovati nakon što je u rujnu jedan zastupnik optužen da je u policijskoj postaji pucao u članove jedne obitelji zbog prava na ribolov u jednom zaljevu na obali. Nasreću, nitko nije poginuo. Oporbena Demokratska stranka, koja je prošle godine prekinula bojkot rada parlamenta pod uvjetom da prijedlog tog zakona bude izglasan današnji je potez ocijenila svojom pobjedom. Zakon će biti potvrđen u prosincu s nekoliko ustavnih promjena nužnih da bi on mogao stupiti na snagu. “Sporazum s kriminalom kao političkim oružjem najgori je i smrtonosan za djelovanje pravne države i demokraciju”, rekao je oporbeni zastupnik Eduard Halimi, nekadašnji ministar pravosuđa.

Ministar unutarnjih poslova Saimir Tahiri pozvao je obje strane da ne stanu na ovome nego udruženim snagama pokrenu reformu pravosuđa, što je ključni zahtjev Europske unije, čija članica Albanija želi postati.

You may also like