Provjerava se zadovoljava li Sjeverni tok 2 uvjete

Zapelo u Njemačkoj

Njemački energetski regulator objavio je danas da očekuje da će švicarska tvrtka Nord Stream 2 pružiti uvjerenja da istoimeni plinovod ispunjava zahtjeve tog certifikacijskog tijela, pružajući ažurirane informacije o toj infrastrukturi.

“U komunikaciji smo s tvrtkom Severni tok 2 i očekujemo da će biti dostavljeni potrebni dokazi. U Bundesnecagentura pažljivo provjeravamo usklađenost s regulatornim zahtjevima “, rekao je regulator u priopćenju, prenosi Reuters.

Njemačka energetska agencija također je navela da razmatra zahtjev ukrajinske plinske tvrtke Naftogaz i plinske tvrtke GTSOU za sudjelovanje u procesu certificiranja Sjevernog toka 2.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će drugi plinovod biti punjen plinom do sredine ili krajem prosinca, te poručio da je Rusija spremna početi opskrbljivati Europu plinom Sjevernim tokom 2 čim dobije odgovarajuću dozvolu od njemački regulator.

“Prva cijev Sjevernog toka 2 već je napunjena plinom. “Ako njemački regulator sutra da dozvolu za opskrbu, isporuke će početi odmah sutradan, 17,5 milijardi kubika”, rekao je Putin u obraćanju u debatnom klubu Valdai, prenosi Rasha tudej.

Podsjetio je da će se tim plinovodom godišnje isporučivati ukupno 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina.

“S obzirom da će nestašica plina na europskom tržištu, prema našim izračunima, iznositi 70 milijardi kubika, 55 milijardi kubika je dobar volumen”, rekao je.

Ruski predsjednik je također spomenuo da su američke i bliskoistočne tvrtke smanjile isporuke plina Europi 2021. godine, dok je ruski Gazprom povećao isporuke u zemlje izvan Zajednice Neovisnih Država za 8,7 posto, odnosno 11 milijardi kubnih metara.

You may also like

0 comments