Provedba trgovinskog sporazuma ohrabrila ulagače

Na tržištima
Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u borbi protiv koronavirusa i provedbi prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Nakon što su dan prije svjetske burze snažno porasle nakon vijesti o napretku u liječenju koronavirusa, jučer je ulagače ohrabrila vijest da je britanski farmaceutski div AstraZeneca počeo ispitivanja lijeka za prevenciju i liječenje Covid-19 virusa, što je još jedan korak u nastojanju da se suzbije pandemija.

Tržište je podržala i vijest da su američki i kineski dužnosnici telefonski razgovarali i poručili da su zadovoljni dosadašnjim provođenjem prve faze trgovinskog dogovora. Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja da će taj dogovor propasti zbog posljednjih tenzija između Washingtona i Pekinga izazvanih američkim pritiskom na kineske tehnološke kompanije.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest cijene su dionica jučer porasle, a najviše u komunikacijskom sektoru. Energetski je, pak, najviše pao. Podršku tržištu pružio je i podatak da je prodaja novih kuća u SAD-u u srpnju skočila gotovo 14 posto, na najvišu razinu u 13 i pol godina.

No, indeks povjerenje potrošača, prema izvješću Conference Boarda, pao je ovoga mjeseca na najnižu razinu u šest godina. Premda su gospodarski pokazatelji još uvijek daleko od razina prije pandemije, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine.

To se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti u svijetu. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice. Ipak, ostaju dvojbe je li rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,11 posto, na 6.037 bodova, a frankfurtski DAX 0,04 posto, na 13.061 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,01 posto, na 5.008 bodova.  Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, nakon što je regionalni MSCI indeks dosegnuo najvišu razinu u dvije godine, dok su cijene nafte dosegnule najviše razine u pet mjeseci.

Posljednjih dana tržišta su pokretale vijesti o napretku u razvoju lijekova protiv koronavirusa, kao i o poboljšanju ili barem ne pogoršanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine. No, sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija je završena, cjepiva protiv koronavirusa još nema, a odnosi između Washingtona i Pekinga su manje-više tamo gdje su i bili. Stoga u fokus ulagača ponovno ulaze makroekonomski podaci, a oni nisu baš impresivni.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago skliznula.

Cijene su nafte, pak, porasle na najviše razine u pet mjeseci jer je uragan narušio proizvodnju u Meksičkom zaljevu. Na londonskom je tržištu cijena barela dosegnula 45,95 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 45,20 dolara. Na američkom se tržištu, pak, cijena barela kreće oko 43,35 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 42,55 dolara.

No, analitičari kažu da je ovaj skok cijena privremen, jer će se tržišta vratiti u realnost kada oslabi uragan Laura što će ponovno pokazati slabost potražnje.

You may also like

0 comments